Stručnjaci objasnili zašto je dobro konzumirati riblje ulje

Stručnjaci objasnili zašto je dobro konzumirati riblje ulje
Foto: 123 RF

VEĆ odavno su znanstvena istraživanja pokazala da je riblje ulje najbolji izvor omega-3 masnih kiselina.

"Riblje ulje je ekstrakt riblje masti. Bogato je omega-3 masnim kiselinama, uključujući eikozapentaensku kiselinu (EPA) i dokosaheksaensku kiselinu (DHA). Esencijalne masne kiseline, kao što su EPA i DHA dolaze samo iz hrane kao što su riba, riblje ulje, ulje jetre bakalara i nekih vegetarijanskih proizvoda koji sadrže ulje algi. Jedan od razloga zašto je riba dio zdrave prehrane je upravo njeno ulje. Omega-3 masne kiseline imaju posebnu ulogu u našim stanicama", kaže Alyssa Pike, voditeljica komunikacija za International Food Information Council Foundation.

"EPA i DHA brinu se za zdravlje naših očiju, mozga i srca. Neki dokazi također upućuju da riblje ulje olakšava probleme kod reumatoidnog artritisa. Druge studije preporučuju riblje ulje za poboljšanje mentalnog zdravlja, kod osoba s dijagnosticiranom depresijom, bipolarnim poremećajem i shizofrenijom", kaže nutricionistica Malina Malkani. 

Osim nabrojanih masnih kiselina, riblje ulje sadrži još vitamin A i vitamin D u aktivnom obliku. Zbog toga njegova konzumacija predstavlja mnoge dobrobiti za naš organizam. To su zaštita krvnih žila, sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka i rizika od srčanog udara, čvršće kosti i mišići, sniženje krvnog tlaka, bolja cirkulacija, bolje živčane funkcije, uspostavljanje hormonske ravnoteže u tijelu itd.

Za organizam je veoma važno uzimati omega masne kiseline u pravom omjeru, jer pretjeranom konzumacijom ribljeg ulja možemo dovesti do slabljenja imuniteta, usporavanja procesa zgrušavanja krvi, proljeva, osipa na koži, tvrde stručnjaci. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara