Stručnjaci otkrili zašto biste trebali slušati glazbu dok vježbate

Stručnjaci otkrili zašto biste trebali slušati glazbu dok vježbate
Foto: 123RF

MNOGI rekreativni sportaši za vrijeme vježbanja slušaju glazbu sa slušalicama na ušima i u tomu nema ništa loše, kažu znanstvenici koji se bave primijenjenom znanstvenom disciplinom, psihologijom sporta i vježbanja.

Istraživanja pokazuju da glazba pozitivno utječe na sportsku izvedbu, kaže Ingo Froboese, direktor Centra za zdravlje kroz sport i vježbanje na njemačkome Kineziološkom fakultetu u Koelnu. To posebno vrijedi za vježbe s postojanim ritmom, kao što su trčanje ili vožnja bicikla.

"Glazba, primjerice odvlači pozornost trkača od napora, usmjeravajući je prema okolini i stvarajući pozitivno raspoloženje", kaže Froboese.

Zbog toga sportaši treninge doživljavaju manje napornima, a to povećava njihovu učinkovitost.

Istodobno glazba trkačima može pomoći u održavanju ritma trčanja i pridonosi opuštenijem trčanju. Njihovo disanje je dublje i ritmičnije, pri čemu se mišići opskrbljuju s više kisika. 

No Froboese upozorava da u nekim slučajevima nije dobra zamisao vježbati uz glazbu, jer se učinak vježbi u nekim slučajevima smanjuje.

Stoga preporučuje da se svaki treći trening "odradi" bez glazbe.

Početnicima savjetuje da povedu računa o tomu da tempo i intenzitet glazbenog izbora ne budu prebrzi jer bi u protivnome mogli doći u iskušenje da premaše granice vlastite sportske izvedbe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara