Stručnjaci su otkrili zbog koje će namirnice vaš mozak dugo ostati vitalan

Stručnjaci su otkrili zbog koje će namirnice vaš mozak dugo ostati vitalan
Foto: 123RF

OPĆE je poznato da su gljive izrazito nutritivno bogate, ali jeste li znali da upravo ova namirnica može smanjiti rizik od opadanja kognitivnih funkcija kod starijih ljudi?

Prema studiji Nacionalnog sveučilišta u Singapuru (NUS), stariji ljudi koji jedu više od dvije uobičajene porcije gljiva tjedno, što je ekvivalent 300 grama ili oko pola tanjura, imaju čak pedeset posto manje izglede za blago kognitivno oštećenje.

Kako smatra dr. Irwin Cheah, viši znanstveni suradnik u NUS Biochemistry, to bi moglo biti zbog prisutnosti specifičnog spoja zvanog ergotionein koji se nalazi u gotovo svim sortama gljiva.

"Ergotionein je jedinstveni antioksidans i protuupalni lijek, koji ljudi ne mogu sami sintetizirati, ali se može dobiti iz prehrambenih izvora, a jedan od glavnih izvora su gljive", rekao je Cheah.

Inače, u objašnjenju blagih kognitivnih oštećenja s kojima se susreću ljudi starije životne dobi, navodi se kako ona najčešće podrazumijevaju simptome poput gubitka pamćenja ili zaboravljivosti, ali i nedostatak drugih kognitivnih funkcija kao što su govor, pažnja i vizualno-prostorne sposobnosti, piše Business Insider.

Također, ova je studija provedena u razdoblju od 2011. do 2017. godine, a njeni su rezultati objavljeni 12. ožujka ove godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara