Trebate li vježbati ako se osjećate bolesno? Stručnjaci imaju odgovor

Trebate li vježbati ako se osjećate bolesno? Stručnjaci imaju odgovor
Foto: 123RF

PROBUDILI ste se i već se osjećate umorno, bezvoljno, boli vas glava, nemate snage i sve sluti na to da ćete se uskoro razboljeti. No baš ste danas planirali odraditi trening. Jesu li svi ovi simptomi dovoljan razlog da ga ipak preskočite?

Upravo na to pitanje, trebate li trenirati kada se osjećate bolesno, odgovorio je osobni trener Niko Algieri.

"Postoje različite razine. Ako vam je samo začepljen nos, mogli biste krenuti na lagano trčanje", objasnio je Algieri za Harper's Bazaar te dodao kako bi povećan broj otkucaja srca i ubrzano disanje mogli čak potaknuti odčepljivanje nosa.

No vježbanju svejedno treba pristupiti polako i oprezno.

"Ako imate gripu ili groznicu, ne smijete trčati. Vjerojatno nećete ni imati snage za to, no ipak valja naglasiti kako vrućica, kao odgovor na bakterijsku ili virusnu infekciju, povećava unutarnju temperaturu vašeg tijela, a isto to radi i trčanje. Zato bi se trčanjem simptomi vaše bolesti mogli pogoršati, pa čak i postati opasni", kaže Algieri.

No kada je u pitanju trčanje, mnogi ljudi se vode "pravilom vrata". Konkretno, ako se simptomi nalaze iznad vrata (poput glavobolje ili curenja iz nosa), lagano trčanje je u redu. Nasuprot tome, ako se simptomi nalaze ispod vrata (poput bolova u želucu, prsima ili tijelu te teškog disanja), puno je pametnije ostati kod kuće i odmarati se.

Ipak, Niko se ne bi pouzdao ni u to pravilo. 

"Ako se moje tijelo osjeća bolesno, ja bih prestao trenirati. Ono mi time pokušava dati do znanja da svoje energetske resurse treba preusmjeriti u drugom smjeru. Znajući to, zašto bih ga izlagao dodatnom naporu?" pita se ovaj osobni trener.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara