Treneri podijelili savjete za koje bi voljeli da su ih znali dok su bili mlađi

Treneri podijelili savjete za koje bi voljeli da su ih znali dok su bili mlađi
Foto: 123RF

IZVANA obično izgleda kako su fitness profesionalci zdravi i u najboljoj kondiciji te da imaju uravnotežen odnos prema zdravlju i fitnessu. 

Sada možda i imaju, ali su se čak i najzdraviji u jednom trenutku trudili pronaći ravnotežu. 

Fitness profesionalke su podijelile što bi voljele da su znale o zdravlju i kondiciji prije deset godina, prenosi portal Shape.

Različite stvari odgovaraju različitim ljudima, i to je u redu

"Voljela bih da mogu reći mlađoj sebi da svi imamo različita tijela i da nas različite stvari pokreću. Vaše tijelo u najboljem trenutku neće izgledati kao nečije drugo, a individualnost je ljepša nego da svi izgledaju isto. Pronađite fitness stil zbog kojeg ćete biti uzbuđeni, a zatim imajte milosti prema sebi", kaže Andrea Speir, vlasnica pilates centra. 

Uzmi dan odmora

"Rekla bih si da koristi dane odmora. Također bih je ohrabrila da joj prioritet bude briga o sebi, da prioritet bude opuštanje, i da shvati da se ti rituali opuštanja mogu, hoće i trebaju mijenjati kako ona raste i mijenja se. Pobrinula bi se da zna da briga o sebi nije sebična", kaže Bria Tavakoli, instruktorica joge i pilatesa.

Zdravlje je osjećaj, a ne izgled

"Provela sam toliko godina vježbajući i hraneći se kako bi izgledala onako kako sam mislila da izgleda zdrava osoba", kaže Renee Canzoneri, učiteljica joge i meditacije. 

"Međutim, ono što sam počela primjećivati - ako sam dobro jela (i uravnoteženo - definitivno povremeno uživam u tamnoj čokoladi i pizzi) i vježbala na način koji odgovara mom tijelu, to je zdravo. Onako kako moje tijelo izgleda nakon toga, tako izgleda zdravo tijelo za mene."

Ne treba pretjerati na svakom treningu

"Rekla bih joj da vježbanje ne bi trebalo biti iskustvo tijekom kojeg skoro umreš", kaže Corey Phelps, 38-godišnja trenerica. 

"Vježbanje suludim intenzitetom kroz nerazumne količine vremena kontraproduktivno je i dovodi do upala, čestih ozljeda, neravnoteže hormona i ekstremnog umora." 

Rezultate promjene životnog stila vrijedi čekati

"Općenito, rekla bih 21-godišnjoj sebi da bude strpljiva i da nema brzih popravaka - samo postoje pozitivne promjene u načinu života", kaže Betina Gozo, Nike trenerica. 

"Kao 21-godišnjakinja mislila sam da sam zdrava ako radim trbušnjake i plankove, jedem sendviče samo sa zelenom salatom i sirom i živciram se oko stvari koje nisu bitne. Deset godina kasnije, promijenila sam svoj pogled na život i treninge. Iako je tjelovježba vrlo važna, prioritet su i oporavak i spavanje. Bitno je postaviti prioritete i biti mentalno zdrav."

Ponekad je manje više

"Nekada sam se ubijala u teretani, pitajući se kako ću uopće imati karijeru i obitelj s vremenom koji ulažem u treninge", napominje Stacy Adams, vlasnica fitness centra.

"Smanjila sam uloženo vrijeme u treninge i nisam samo fit, već sam zdravija i sretnija."

Usredotočite se na to što vaše tijelo može učiniti, a ne na to kako izgleda

"Pristupanje fitnessu kao načinu da postanete snažniji ili da razvijete nove vještine pomoći će vam da cijenite svoje tijelo i ono za što je ono sposobno", kaže Andrea Levine, wellness trenerica. 

"Većinu svog odraslog života provela sam boreći se s poremećajima prehrane i pateći zbog svog izgleda. Bez obzira koliko sam bila mršava, bez obzira koliko sam puta kupila odjevni predmet najmanje veličine, cijelo vrijeme sam željela biti manja. Kad sam započela vježbe temeljene na snazi i fitnessu, bila sam u stanju vidjeti napredak i biti ponosna na viđeno u ogledalu - čak i ako nisam vidjela pločice na trbuhu."

Bacite vagu

"Prije sam se vagala desetak, a nekad i više puta dnevno", kaže Amy Jordan, osnivačica "Wundabar Pilatesa".

Vagala se nakon što se probudila, nakon svakog odlaska na toalet, s odjećom, bez odjeće te prije i poslije treninga.

"Zvuči apsurdno, ali znam da nisam jedina koja je to činila i drago mi je da više nemam ovu štetnu naviku", izjavila je.

Izgled ne diktira sreću

"Voljela bih da sam shvatila kako moje tijelo i izgled nemaju nikakve veze s mojim uspjehom ili srećom. Tek kad sam to shvatila cijenila sam svoje tijelo i nisam pokušavala biti ili izgledati kao netko drugi", kaže Petra Kolber, dugogodišnja trenerica i autorica knjige "The Perfection Detox".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara