Tri najčešće nuspojave ketogene dijete i kako ih prevladati

Tri najčešće nuspojave ketogene dijete i kako ih prevladati
Foto: Instagram

AKO razmišljate o hvaljenoj ketogenoj dijeti koja se temelji na smanjenom unosu ugljikohidrata, a povećanom unosu masti, morate znati da postoje neke nuspojave koje se mogu pojaviti u prvi danima i tjednima. Mnoge od njih možete prevenirati, a dijetetičari su otkrili kako i iznijeli najbolje primjere iz prakse.

1. Keto gripa

Takozvana keto gripa je najčešća nuspojava, posebno kod osoba koje konzumiraju puno ugljikohidrata. Javlja se kad se iscrpe zalihe ugljikohidrata i tijelo mora shvatiti kako crpiti energiju iz zaliha masti. 

Keto gripa očituje se glavoboljom, bolovima u zglobovima i mišićima, letargičnošću i smanjenim razinama energije.

Dobra vijest je da ova faza traje najviše nekoliko tjedana. Međutim, možete je prevenirati unošenjem puno tekućine, slanijom hranom i zdravim mastima, posebno iz avokada.

2. Zatvor

Poveći broj ljudi u prvim danima ketogene dijete žali se na probavne smetnje, uglavnom zatvor. Možete ga spriječiti tako da jedete povrće uz svaki obrok, pijete puno vode te dodate magnezij i prebiotike svojoj prehrani.

3. Loš zadah

Keto zadah je uobičajen indikator da je vaše tijelo u stanju ketoze. Što više masti sagorijevate, tim će više vaš zadah imati miris po acetonu. Neke to ne brine, ali kod nekih izaziva nelagodu. 

Iznimno je važna dobra oralna higijena, a možete koristiti i žvakaće gume i tako se lakše nositi s ovom nuspojavom keto dijete.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara