Veganski sirevi su nezdraviji od pravih, tvrdi stručnjak
ZA MNOGE ljude najteža strana prelaska na vegansku prehranu je odricanje od sira. Proizvođači hrane, s druge strane, očajnički pokušavaju stvoriti taj kremasti okus i vlažnu teksturu, ali bez mliječnih proizvoda.
No, osim što nemaju okus kao pravi, veganski sirevi su i lošiji za vaše zdravlje, smatra nutricionist Richard Hoffman.
Zamjene na biljnoj bazi imaju malu nutritivnu vrijednost i sadrže mnogo više loših masti od izvornih
Razlog za to bi mogao biti taj što se proizvođači previše trude da veganski sir izgleda kao pravi, da ima takav okus i strukturu, pa čak i da se topi na isti način. Alternative se često prave pomoću biljnih ulja koja su bogata zasićenim masnoćama i lošim kolesterolom, a kojima nedostaje vitamina ili minerala.
Previše konzumacije ovakvih sireva može povećati rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema, poput slabosti kostiju. Rekao je i da mnogi ljudi očekuju da će veganska zamjena biti hranjiva kao mliječni sir, ali to nažalost nije slučaj.
Samo jedna mala porcija veganskog sira, ona od 30 grama, a koja sadrži kokosovo ulje može sadržavati trećinu dnevne doze zasićenih masti. Međutim, vegani će proći nešto bolje konzumiranjem biljnog cheddara koji koristi palmino ulje.
Otprilike polovica masti u palminom ulju je zasićena, u usporedbi s 90 posto u kokosovom ulju. Ipak, palmitinska kiselina, glavna zasićena mast u palminom ulju, također povećava rizik od srčanih bolesti.
Masnoće iz pravog sira životinjskog porijekla ne nose toliki rizik
Iako je pravi sir također bogat zasićenim mastima, one nisu povezane s tako visokim rizikom od srčanih bolesti. Znanstvenici vjeruju da je razlog tome što tijelo ne apsorbira zasićene masnoće koje se prirodno nalaze u siru kao one što se nalaze u uljima i mesu.
"Iako je malo vjerojatno da će povremena kriška veganskog sira naškoditi, oslanjanje na njega kao zamjenu za mliječne proizvode moglo bi značiti veće rizike za vaše zdravlje", rekao je Hoffman.
Međutim, napomenuo je da neki veganski sirevi mogu biti zdraviji od drugih ako sadrže indijske oraščiće. Ove verzije imaju više proteina, a manje soli i zasićenih masti, kako piše The Daily Mail.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati