Vrućine i kvarljiva hrana: Ove namirnice najčešće izazivaju trovanje
S DOLASKOM toplijih dana sve je veća opasnost od trovanja hranom. Naravno, neovisno o vremenskim uvjetima, rizik uvijek postoji, ali zbog vrućina on dodatno raste. No koje su to visokorizične namirnice na koje trebate obratiti posebnu pozornost?
Piletina
Baš kao i druga perad, sirova ili nedovoljno termički obrađena piletina spada u visokorizičnu hranu zbog mogućnosti trovanja. Do njega dolazi zbog dvije vrste bakterija, a to su Campylobacter i salmonela, koje se najčešće nalaze u crijevima i perju ovih ptica. Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji i SAD-u pokazalo je da čak 41 do 81 posto piletine u pojedinim supermarketima sadrži bakteriju Campylobacter.
Također, stručnjaci upozoravaju kako čak ni termički obrađenu perad ne bi trebalo u hladnjaku čuvati dulje od 48 sati.
Povrće
Različite vrste povrća, a osobito zeleno lisnato povrće, mogu biti zaražene bakterijama E. coli, salmonelom i Listerijom, a do zaraze dolazi zbog nečiste vode i zaraženog tla. Zato se preporučuje temeljito oprati povrće prije konzumacije. Također, važno je naglasiti da je povrće najbolje prati pod mlazom vode kako biste uklonili ostatke zemlje, a nikako ga nemojte prati u zdjeli jer se tako eventualne bakterije zadržavaju na njemu.
Riba i morski plodovi
Jedni od najčešćih uzročnika trovanja hranom su upravo riba i morski plodovi koji nisu skladišteni na ispravan način. Kod takvih namirnica postoji visok rizik zaraze histaminom, toksinom koji nastaje zbog bakterija koje se nalaze u ribi, a on kod ljudi može uzrokovati simptome poput mučnine i oticanja lica ili jezika.
Jaja
U skupinu visokorizičnih namirnica pripadaju i jaja. Naime, ona su čest prijenosnik bakterije salmonele. Nikada ne uzimajte ona jaja koja su okrhnuta ili razbijena na nekim dijelovima, ali ni ako im je ljuska prljava. Uvijek ih čuvajte u frižideru i ne izlažite toplini i suncu.
Meso
Baš kao i kod ribe te morskih plodova, najvažnije je pravilno skladištiti meso te ga dobro termički obraditi. Također, prilikom njegove pripreme obratite pažnju na njegovu boju te miris.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati