Zaboravite bademovo mlijeko: Stiže nova superhrana

Zaboravite bademovo mlijeko: Stiže nova superhrana
Foto: Instagram

BADEMOVIM mlijekom mnogi su zamijenili kravlje. No jeste li već čuli za devino mlijeko? Iako je riječ o novom konceptu u zapadnim zemljama, Kim Kardashian sve je zaintrigirala nakon što je objavila fotografiju čaše tog supernapitka koji se u drugim dijelovima svijeta konzumira već stotinama godina.

Devino mlijeko beduini stoljećima smatraju izvorom nutrijenata. Okusom je slanije od drugih vrsta mlijeka, a odličan je izvor kalcija i magnezija te ima oko 25 posto manje masti nego kravlje.

Prema Australian Camel Industry Associationu, devino mlijeko ima pet puta više vitamina C, kao i deset puta više željeza od kravljeg. Moguća je alternativa za ljude alergične na mliječne proizvode jer ne sadrži proteine koji se nalaze u kravljem mlijeku i stvaraju probleme osobama intolerantnima na laktozu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Kim Kardashian West (@kimkardashian)

Također je navodno iznimno zdravo za zdravlje crijeva zbog laktoferina i kalija koji sadrži. Kalij ima ključnu ulogu u funkcioniranju živčanog sustava, mišića i srca.

Nutricionistica Lily Soutter smatra da je devino mlijeko nutritivno bogato, ali ne bi trebalo potpuno zamijeniti kravlje.

“Devino mlijeko ima više cinka, ali s druge strane sadrži manje masti, proteina i ugljikohidrata od kravljeg. Manji je i udio vitamina A, E i B”, pojasnila je. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli The Camel Milk Co Australia (@camelmilkco)

Također, na našim prostorima takvo mlijeko je puno skuplje od kravljeg, što sigurno ima ključnu ulogu u tome koliko ćete ga konzumirati.

“Mnogi nutrijenti koje devino mlijeko sadrži mogu se pronaći u drugoj hrani koja nam je dostupnija i cjenovno povoljnija”, dodaje Soutter.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara