Zašto je ženama uvijek hladnije nego muškarcima? Postoji znanstveno objašnjenje

Zašto je ženama uvijek hladnije nego muškarcima? Postoji znanstveno objašnjenje
Foto: Pexels

NE, niste umislile da se smrzavate dok je vašim muškim kolegama vruće. Postoje znanstveni razlozi zbog kojih je ženama uvijek hladnije.

1. Žene imaju višu tjelesnu temperaturu od muškaraca

Studija koju je napravilo Sveučilište u Marylandu i koja je objavljena u JAMA Network utvrdila je da, iako tjelesna temperatura varira od osobe do osobe i iz dana u dan, tjelesna temperatura žena je stalno viša od temperature muškaraca. 

Iako bi bilo logično zaključiti kako je upravo zato ženama uvijek toplije, začudo to nije tako. Naime, kad se vaše tijelo navikne na topli zrak, hladniji zrak se čini još hladnijim.

2. Žene koje koriste hormonsku kontracepciju imaju još višu tjelesnu temperaturu

Sve to je još izraženije kod žena koje koriste hormonsku kontracepciju. Naime, hormoni utječu na tjelesnu temperaturu, iako vi to možda ne primjećujete.

3. Žene imaju hladnije ekstremitete od muškaraca

Sigurno ste već primijetili da su mnogim ženama dlanovi i stopala često iznimno hladni. To je potvrdila i studija objavljena u američkom medicinskom časopisu The Lancet, čiji rezultati pokazuju da su ženske ruke i noge hladnije od muških i to za nekoliko stupnjeva. Naravno, ako osjećate hladnoću ekstremiteta, male su šanse da će vam za ostatak tijela biti toplo.

4. Žene imaju sporiji metabolizam od muškaraca

Prema članku objavljenom u časopisu Journal of Applied Physiology, metabolička stopa muškaraca je za oko 23 posto veća nego metabolička stopa žena. Brzina kojom sagorijevate hranu utječe i na proces zagrijavanja tijela, pa je upravo sporiji metabolizam i razlog zašto su ženska tijela hladnija od muških.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara