Zdravlje na tanjuru: Domaći kruh od bundeve spreman u tren oka

Zdravlje na tanjuru: Domaći kruh od bundeve spreman u tren oka
Foto: 123RF

NA internetu je moguće pronaći hrpu recepata u kojima je glavni sastojak bundeva, namirnica koja s pravom nosi laskavu titulu kraljice jeseni. 

Meso bundeve bogato je antioksidansima, vlaknima, magnezijem, kalijem te vitaminima B, C, E i K, dok se u njenoj kori nalaze provitamin A te alfa i beta karoteni. Posebno su zdrave njene sjemenke koje sadrže proteine, mangan, vlakna, magnezij, fosfor i cink. Bundeva je niskokalorično povrće u kojem mogu uživati i dijabetičari.

Ako ste se zaželjeli ove namirnice, dobro je znati da od nje možete pripremiti i zdrav kruh, i to prema vrlo jednostavnom receptu. Na kruh možete dodati sirove sjemenke bundeve koje su pune proteina i zdravih masti.

Sastojci:

- 1/2 šalice bademovog brašna

- 1/2 šalice kokosovog brašna

- 1/2 žličice sode bikarbone

- 1/2 žličice praška za pecivo

- 1/2 žličice cimeta

- 1/4 žličice soli

- 4 jaja

- 1/3 šalice rafiniranog kokosovog ulja, rastopljenog

- šalica pirea od bundeve

- 2/3 šalice eritritola (prirodni zaslađivač)

- 1/4 šalice mlijeka po izboru

- 1 do 2 žlice sirovih sjemenki bundeve

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C. U posudu za pečenje stavite papir za pečenje. Papir namažite uljem.

U veliku zdjelu dodajte bademovo brašno, kokosovo brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, cimet i sol. Sve zajedno promiješajte.

U zdjelu srednje veličine dodajte jaja, kokosovo ulje, pire od bundeve, eritritol i mlijeko. Sve zajedno promiješajte.

Dodajte vlažne sastojke suhima i promiješajte.

Prebacite u posudu za pečenje i ravnomjerno rasporedite. Po vrhu pospite sjemenke bundeve.

Pecite 35 do 40 minuta, sve dok čačkalica kod isprobavanja ne izađe čista.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara