Želite bijele zube? Stomatologinja otkrila koje namirnice trebate izbjegavati

Želite bijele zube? Stomatologinja otkrila koje namirnice trebate izbjegavati
Foto: Instagram

OSIM zdravih zubi, važna nam je i njihova boja, odnosno bjelina. Prema nedavnom istraživanju, čak 40 posto ljudi je nezadovoljno bojom i izgledom svojih zubi. Stoga ne čude predviđanja da bi tržište proizvodima za izbjeljivanje zubi do 2024. godine moglo zaraditi do šest i pol milijardi funti. 

Ipak, prije nego što posegnemo za skupocjenim tretmanima i proizvodima, stomatologinja dr. Krystyna Wilczynski navela je neke namirnice i pića koji utječu na boju zubi, a čiju bi konzumaciju bilo dobro svesti na minimum ako smo nezadovoljni osmijehom. 

"Smoothieji spravljeni od bobičastog voća, ali i razni sokovi mogu biti bogati kiselinama pa bi bilo dobro da ih ne konzumirate previše ili ako već ne možete bez njih, pijte ih na slamku. Rajčice i proizvodi na njihovoj bazi vrlo su kiseli i nisu pretjerano pogodni za zube. Trebali biste izbjegavati i većinu preljeva za salate", rekla je dr. Wilczynski i dodala kako probleme s bojom stvaraju i dva omiljena napitka. 

"Mrlje od kave i čaja nastaju zbog tanina koje ta pića sadrže u sebi. Oni se nakupljaju na caklini zuba koja sadrži sićušne jamice. Teško je odvojiti se od tih pića, no ne bi bilo loše napraviti pauzu s vremena na vrijeme", savjetovala je.

"Kisela alkoholna pića mogu omekšati caklinu zbog čega je veća vjerojatno da će vam zubi potamniti od neke hrane i drugih pića. Sva hrana s visokom razinom kiselosti može biti problematična za zube. Najbolji način da izbjegnete mrlje na zubima je četkanje zubi nakon svakog jela koje može uzrokovati gubitak željene boje. Zadržavajte usta vlažnima konzumirajući dosta tekućine jer slina je ta koja zube može očistiti i zaštititi od bilo koje kiseline", zaključila je stomatologinja. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara