Znanstveno dokazano: Ovih pet vježbi produljuje život

Znanstveno dokazano: Ovih pet vježbi produljuje život
Foto: Instagram

LAKO dostupne aktivnosti za koje vam nije potrebna posebna oprema mogu značajno utjecati na zdravlje. Štoviše, one pomažu u snižavanju krvnog tlaka, kolesterola i rizika od srčanih bolesti, a znanstvenici se slažu i da smanjuju rizik od preranog umiranja, navodi The Guardian.

Evo o kojim aktivnostima i vježbama je riječ:

Trčanje

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Timothy Olson (@timothyallenolson)

Istraživanje koje je nedavno objavio britanski časopis Journal of Sports Medicine utvrdilo je da trčanje može umanjiti rizik od rane smrti bez obzira na to koliko dugo ili kojom brzinom trčite. Istraživanje se fokusiralo na 14 prethodnih studija temeljenih na šest različitih skupina sudionika, čime je obuhvaćeno više od 230.000 ljudi. Zaključak autora ovog istraživanja bio je da je čak i minimalna količina trčanja bolja nego ne trčati uopće.

Plivanje

Studija koju je proveo Swim England 2017. godine otkrila je da plivači imaju 28% niži rizik od rane smrti i 41% niži rizik od moždanog udara ili bolesti srca. U njoj je sudjelovalo preko 80.000 ljudi, a njome je potvrđeno i da je plivanje isplativa, sigurna i održiva vježba za ljude svih dobnih skupina. Starijim osobama pomaže da ostanu mentalno i fizički sposobne, dok djeci može pomoći da kroz lekcije plivanja razviju tjelesne, kognitivne i društvene vještine.

Tenis

Znanstvenici koji su pokušali pronaći zdravstvene koristi različitih sportova otkrili su da redovito igranje tenisa i badmintona smanjuje rizik od smrti u bilo kojoj životnoj dobi za 47 posto. Inače, ova studija, koju je objavio British Journal of Sports Medicine, kroz ankete provedene između 1994. i 2008. prikupila je odgovore više od 80.000 osoba starijih od 30 godina.

Joga

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Caitlin Turner (@gypsetgoddess)

Osim što poboljšava snagu, disanje i fleksibilnost, za jogu je utvrđeno da smanjuje čimbenike rizika za bolesti srca, poput visokog indeksa tjelesne mase, kolesterola i krvnog tlaka. Studija Američkog kardiološkog koledža otkrila je da su ljudi koji kombiniraju jogu i aerobnu tjelovježbu, poput trčanja ili plivanja, dvostruko smanjili visok BMI, kolesterol i krvni tlak u usporedbi s ljudima koji su izvodili samo jednu od tih vježbi.

Brzo hodanje

Do sad su brojna istraživanja potvrdila da učestalo predugo sjedenje može povećati rizik od prerane smrti. Studija koju je objavio British Journal of Sports Medicine utvrdila je da čak i aktivnosti na niskoj razini, poput brzog hodanja u trajanju od samo 10 do 59 minuta tjedno, mogu sniziti taj rizik 18 posto.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara