Znate li koliko kalorija možete potrošiti plivanjem u 60 minuta? Evo odgovora

Znate li koliko kalorija možete potrošiti plivanjem u 60 minuta? Evo odgovora
Foto: 123RF

PLIVANJE je jedna od omiljenih ljetnih aktivnosti, no isto tako jedna od onih koju ne biste trebali zaobilaziti niti u zimskim mjesecima.

"Plivanje je jedan od najboljih sportova. Pomaže pri sagorijevanju masnoće, gubitku težine, izgradnji mišića i poboljšava cjelokupno zdravlje. Odlično je za aktivni oporavak i prevenciju ozljeda", rekla je Rochelle Baxter za Shape, osobna trenerica i triatlonka te otkrila nekoliko razloga zbog kojih bismo se više trebali posvetiti ovoj aktivnosti.

"Svaki put kada zamahnete, voda koja je gušća od zraka, pruža otpor vašem tijelu. To gradi mišiće i sagorijeva dosta kalorija. Smatra se da osoba od 65 kilograma, tijekom plivanja može sagorjeti 223 kalorije u sat vremena. Ako plivate srednjom brzinom, onda je to i 528 kalorija. Leptir tehnikom možete sagorjeti i do 878 kalorija", istaknula je Baxter.

Samo radi usporedbe, trčanjem možete sagorjeti 446 kalorija u satu, a bicikliranjem 477. No koliko ćete kalorija potrošiti ovisi o mnogim drugim čimbenicima. 

"Netko tko ima više kilograma, potrošit će i više kalorija nego netko tko ih ima manje. To je zato što je potrebno više energije da se veće tijelo pomakne nego ono manje. Veće će tijelo zauzeti i veću površinu u vodi i tako stvoriti veći otpor", objasnila je triatlonka i dodala da je važna i brzina kojom plivate.

"Što sporije plivate, to manje kalorija sagorijevate. A što brže plivate, potrebno je više energije i samim time kalorijska potrošnja je veća", rekla je.

Osim brzine, potrošnja ovisi i o stilu kojim plivate.

"Leptir je najteži i tehnički najzahtjevniji stil plivanja, a zbog toga i najbolji način za skidanje kalorija. Leđnim ćete stilom potrošiti oko 305 kalorija u sat vremena, prsnim - 337, slobodnim - 369, leptir - 878. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara