Japrak - ljetna verzija sarme koju možete praviti s vinovom lozom ili raštikom
SARMINA ljetna verzija je japrak, jelo omiljeno u Dalmaciji i Hercegovini, još jedno od onih koja nam je u naslijeđe ostavila turska vladavina. Japrak, odnosno yaprak, naziv je za list, a yaprak dolma, kako se još naziva ovo jelo u nekim drugim krajevima, daleko od naših, u prijevodu znači nadjeveni list.
Smjesom mesa, riže i začina pune se listovi raštike ili vinove loze i motaju se baš poput dobro poznate nam sarme. Japrak se može preliti umućenim kiselim vrhnjem i zapeći u pećnici.
Listove možete kupiti ili pripremiti sami
Kada je lišće vinove loze u pitanju, možete koristiti svježe ili konzervirano lišće, ovisno koje vam je dostupno. Konzervirano se može naći u bolje opremljenim trgovinama. Kako bi vam listovi za japrak bili dostupni i izvan sezone, spremite ih tijekom ljeta i to tako da mlade listove uberete, posolite, složite jedan na drugi u zamotuljke i spremite u teglice s prokuhanom ohlađenom vodom.
Tako pripremljeni listovi će bez problema sačekati hladnije mjesece i pripremu japraka. Izvorno meso koje se koristi za ovo jelo je junetina ili janjetina, ali možete upotrijebiti ono koje vama odgovara.
Recept za japrak je OVDJE.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati