Okusi djetinjstva: Vrbovečka pera - provjereni recept Valentinine mame
SVAKOG ponedjeljka donosimo vam recept za jela i kolače koji podsjećaju na djetinjstvo. Bilo da su u izvornom obliku ili u modernijoj varijanti, vjerujemo da će vam se svidjeti toliko da ih odmah poželite spremiti. A nadamo se i da ćemo vam barem malo uljepšati ponedjeljak.
"Ako bih ikada morala birati, ovo jelo bi bilo definicija okusa djetinjstva", rekla nam je Valentina Bešen. Vrbovečka pera je tradicionalno jelo njenog rodnog kraja.
"Dan nije mogao biti bolji kad je mama ispekla frišku sirnu vrbovečku peru koja je ujedno i tradicionalno jelo mog rodnog kraja – Vrbovca", govori.
Ima zanimljiv naziv
"Neki ljudi ju zovu i hrvatskom pizzom zbog svojeg izgleda te je značajna zato što će postati prvi proizvod u Hrvatskoj koji nosi oblik zaštite Zajamčeno tradicionalni specijalitet", kaže Valentina.
"Svaka mama/baka ima svoju recepturu koja se prenosi s koljena na koljeno, a za ovu sam zamolila svoju mamu da mi je otkrije", objasnila nam je Valentina kako je došla do ovog recepta. Sastojci koje možemo pronaći u svakoj kuhinji zaslužni su za ovu slasnu pitu.
Radi se od jednostavnih sastojaka
"Par osnovnih sastojaka koji su se često nalazili u kuhinjama rezultiraju ovom slasnom slanom pitom! Još bolje ako ste u mogućnosti nabaviti domaći svježi sir i domaće vrhnje, ma milina", rekla nam je mlada kuharica iz Vrbovca.
Poziva sve koji vole istraživati i degustirati jela prema starim recepturama te žele osjetiti dašak tog vremena da posjete Vrbovec tijekom manifestacije "Kaj su jeli naši stari", gdje udruge pripremaju jela iz tog kraja, između ostalog, i ovu vrbovečku peru za koju imamo recept, a možete ga pogledati OVDJE.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati