Ovim jelom Slovenci griju dušu, a turisti ga obožavaju
STRANE turiste koji posjećuju Sloveniju, uz prirodne ljepote, redovito oduševi i domaća kuhinja. Posebno su popularna jela "na žlicu" kada temperature padnu, a u nedavnoj anketi provedenoj na turističkom forumu Slovenia Travel Forum, posjetitelji iz cijelog svijeta birali su najbolje slovensko jelo za hladnije dane, piše Metropolitan.
Prvo mjesto na ljestvici omiljenih zimskih jela uvjerljivo je pripalo joti. Ovo tradicionalno varivo potječe iz Primorja, na zapadu Slovenije, odakle se proširilo po cijeloj zemlji, a gotovo svaka regija danas ima svoju verziju. Osnovu čine kiseli kupus ili repa, grah i krumpir, dok se za bogatstvo okusa dodaje komad domaće kobasice ili dimljenog mesa.
Iako se radi o jednostavnom seljačkom jelu, turisti su u njemu prepoznali ono što često traže na putovanjima - autentičnost i okus doma. Kako kažu, u joti osjećaju iskrenu toplinu slovenskih kuhinja, zbog čega je i ponijela titulu kraljice među jelima na žlicu.
Što se još našlo na popisu favorita?
Među odgovorima su se često našle i druge slovenske delicije koje griju tijelo i dušu. Anketirani su tako istaknuli segedin, ričet i grah, ali i slatke knedle sa šljivama, koje su mnogi opisali kao "topli zagrljaj na tanjuru".
Iako svako od navedenih jela ima svoje vjerne poklonike, jota je svojom jednostavnom, ali bogatom kombinacijom okusa osvojila srca i želuce većine sudionika ankete.