Aljaski malamut: Krupan, snažan i umiljat radni pas i ljubimac

Aljaski malamut: Krupan, snažan i umiljat radni pas i ljubimac

Foto: Shutterstock
Video: YouTube (Animal Planet)

ALJASKI malamut dostojanstven je i smiren odrastao pas, ali zaigran i vrckast u mlađoj dobi.

Porijeklo

Aljaski je malamut jedna od najstarijih vučnih pasmina, a ime je dobio po inuitskom plemenu Mahlemut koje je živjelo u visinskim dijelovima zapadne Aljaske. Za vuču se koristio mnogo prije dolaska Europljana u Ameriku.

Izgled

Radi se o psu većeg rasta, visine od 58 do 63,5 centimetra i težine od 34 do 38,5 kilograma. Ima dva sloja dlake, gornju gustu i grubu te masnu i vunastu poddlaku. Najčešće je vučje sive ili crnobijele boje, sa svjetlijim trbuhom i maskom. Može biti i potpuno bijel.

Temperament


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o vrlo izdržljivom, inteligentnom i umiljatom, ali pomalo tvrdoglavom i dominantnom psu pa se preporučuje iskusnijim vlasnicima. Dobro se slaže s ljudima i djecom, ali loše s psima istoga spola i manjim životinjama.

Ima mnogo energije i voli provoditi vrijeme u prirodi. Ako mu je dosadno, može postati destruktivan. Voli hladnije vrijeme, a posebno igru u snijegu. S aktivnostima se po vrućinama nikako ne bi smjelo pretjerivati. Po ljetu mu trebaju mnogo hladne vode i hladovina. U stanu i kući se dobro ponaša, ali zato voli trčanje na otvorenom prostoru.

Ako je u dvorištu, treba biti dobro ograđen jer će htjeti ganjati sve manje životinje koje se približe. Posesivan je oko hrane pa treba jesti sam.

Ne zahtijeva mnogo njege, ali je četkanje grubljom četkom potrebno u vrijeme linjanja.

Zanimljivosti

Neupućeni aljaskog malamuta nerijetko zamjenjuju sa sličnim sibirskim haskijem. Oba potječu iz hladnih krajeva i izvorno su korišteni za vuču. Aljaski je malamut veći, snažniji i mirniji, dok je sibirski haski nešto sitniji, glasniji i ima više energije. Uočljiva je razlika i u boji očiju jer haskiji mogu imati smeđe i plave oči, a aljaski malamut isključivo smeđe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara