Anoreksija kod psa

Foto: Shutterstock

KOD ljudi, anoreksija je ozbiljno zdravstveno stanje. Navedeni termin često koriste i veterinari kako bi opisali psa koji ima drastično smanjen interes za hranu ili koji uopće ne jede. Kod životinja anoreksija je najčešće posljedica neke bolesti.

Prije nego postave dijagnozu veterinari moraju pogledati neke ključne faktore, uključujući normalne prehrambene navike kod psa i stupanj smanjenja apetita kod psa. Važno je otkriti postoje li neke promjene u načinu života. Osjetljivi psi mogu prestati jesti i izgubiti na težini ako im se ne sviđa nova hrana. Neki psi mogu imati smanjen apetit kao posljedicu tjeskobe.
 
Neki uobičajeni medicinski problemi koji stoje iza anoreksije su:
 
Bolesti probavnog sustava, uključujući probleme s gušteračom
Rak
Oralne bolesti, primjerice paradentoza
Temperatura
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bol
Paraziti ili infekcija
Anemija
 
Kod anoreksije liječenje u potpunosti ovisi o uzroku.
 
Ako pas odjednom prestane jesti ili jede manje, odvedite ga veterinaru. Primijetite li, uz smanjenje apetita, i druge simptome kao što su proljev, povraćanje, letargija, šepanje ili temperatura, smjesta se obratite veterinaru. Ako ne možete odmah doći do veterinara, napravite sve da se pas opusti i da mu bude udobno. Sve dok pas ne povraća, pokušajte mu ponuditi omiljenu poslasticu. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara