Beba roda iz ZG Zoo-a sudjelovat će u velikom međunarodnom projektu

Beba roda iz ZG Zoo-a sudjelovat će u velikom međunarodnom projektu

Foto: Press

UOČI Svjetskog dana ptica selica u Zoološkom su se vrtu grada Zagreba izlegle dvije rode.

Jedna od njih bit će uključena u veliki međunarodni projekt istraživanja bijelih roda. Više o tom projektu i drugim zanimljivostima vezanima uz ptice selice posjetitelji će moći doznati u subotu i nedjelju od 11 do 18 sati.

Ove su godine rode u Zoološkom vrtu grada Zagreba svile četiri gnijezda, a iz jednog su u četvrtak provirila dva ptića. Kao i svi mladunci roda koji na svijet dođu u Zoološkom vrtu, i ti će ptići kad ojačaju, biti pušteni u Park prirode Lonjsko polje. Na jednog će tada biti stavljen lagan odašiljač, pomoću kojeg će se moći pratiti njegovo kretanje. Dio je to zajedničkog projekta Zoološkog vrta i udruge SOS Stork, kojim se prate rode na njihovu selidbenom putu.
 
I Zagrepčani će moći podržati ovaj projekt donacijama, koje će se prikupljati u Zoološkom vrtu. Svjetski dan ptica selica obilježit će se u subotu i nedjelju, 9. i 10. svibnja, od 11 do 18 sati. Prolazeći kroz dnevnik jedne rode, posjetitelji će se upoznati s pticama, njihovim životom te čudesnim putovanjima roda na jug i natrag. 
 
Zahvaljujući raznovrsnim edukativnim sadržajima djeca će moći saznati koje sve ptice selice žive u Hrvatskoj. Uz rode najpoznatije među njima su čaplje, lastavice, patke i labudovi. Udruga Biom posjetitelje će upoznati s radom ornitologa, pa će i sami dalekozorom moći promatrati maksimirske mlade rode i njihove roditelje. 
 
Kreativnu podršku edukatorima Vrta prvi će put pružiti likovni odsjek Učiteljske akademije. On će mladim likovnim talentima predstaviti nekoliko neobičnih tehnika kojima mogu stvoriti svoja mala remek djela nadahnuta pticama selicama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara