Belgija pompozno primila kineske pande: Dočekao ih i premijer

Video: YouTube (Télé Bruxelles)

DVIJE divovske pande koje je Kina posudila Belgiji stigle su u nedjelju u Bruxelles gdje su dočekane kao najviši državnici, a zatim su produžila prema životinjskom parku gdje bi trebale ostati petnaestak godina.

Hao Hao, četverogodišnju ženku i Xing Huia, njezinog muškog vršnjaka, dočekali su premijer Elio Di Rupo i kineski veleposlanik u Belgiji Liao Liqiang.

Pande, koje su teške po 110 kilograma, putovale su teretnim avionom iz Kine do Belgije. Dočekalo ih je više od 100 novinara i mnogo učenika iz briselskih škola. Dolazak dviju pandi u Belgiji je izazvao pravo oduševljenje kao i u svim drugim zemljama koje Kina izabere u sklopu svoje "Diplomacije panda". Mediji dodaju da su pande diplomatski instrument kineskih vlasti, kao i izvor prihoda.

Dobro se pripremili za nove stanovnike

Nakon kratkog svečanog dočeka, par pandi iz kineske pokrajine Sichuan nastavio je putovanje do privatnog parka u Brugelletteu, oko 60 kilometara od Bruxellesa. Tamo će posjetiteljima biti pokazani u travnju ili svibnju nakon karantene i aklimatizacije.

Taj privatni park je uložio oko osam milijuna eura u gradnju ultramodernih postrojenja u svom "kineskom vrtu" s terenom od 5.300 četvornih metara za budistički hram, tisuće biljaka čaja, dva ograđena prostora i dvije unutarnje prostorije. Tu su i biljke kineskog bambusa koje su pandama najdraži obroci. Park Pairi Daiza je u 20 godina postojanja postao najposjećeniji životinjski park u Belgiji i potisnuo zoološki vrt Anversa, najstariji i najpoznatiji u zemlji.

Divovske pande su ugrožena vrsta, ima ih tek 1.600 u divljini u Kini i 300 u zatočeništvu po svijetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara