Dokazali majmuni: Alkohol pomaže u prevenciji bolesti

Foto: Shutterstock

OVIH dana, vrlo vjerojatno nećete trebate dodatni razlog da popijete čašu vina ili šampanjca.
 
No, mi ćemo vam ga svejedno navesti. Naime, jedno istraživanje sa Health & Science Sveučilišta u Oregonu otkrilo je kako umjereno pijenje alkohola zapravo može ojačati naš imunološki sustav i spriječiti bolesti.
 
A to je dokazano uz pomoć 12 makaki majmuna, čiji je imunološki sustav sličan onom ljudskom. Oni su podijeljeni u skupine, kojima im je dano alkoholno piće koje sadrži 4 posto etanola, dok je jedna skupina dobila zašećerenu vodu. Svi su majmuni zatim dobili cjepivo protiv velikih boginja. To koliko će oni alkohola popiti, prepušteno je na odluku samim majmunima, a istraživači su pratili dnevnu potrošnju etanola u razdoblju od 14 mjeseci. Životinje su se također cijepile i 7 mjeseci nakon početka eksperimenta. Razina etanola u krvi kod većine majmuna bila je između 0,02 i 0,04, dok su neki nadmašili sve ostale sa 0,08.
 
Prije konzumiranja alkohola, sve životinje pokazale su usporedive reakcije na cijepljenje. Nakon izlaganja alkoholu, "teži slučajevi alkoholizma" pokazali su slabiji odgovor na cjepivo, u usporedbi s onima koji su pili vodu i šećer, što nije nimalo čudno.
 
Međutim, oni majmuni koji su umjereno konzumirali alkohol, pokazali su još bolji odgovor na cjepivo, u odnosu na kontrolnu skupinu onih koji su pili vodu. Umjereno pijenje tako je ojačalo njihov imunološki sustav.
 
Istraživači rade na otkrivanju alternativa, koje bi pružile iste pogodnosti. No, još jednom naglašavamo - radi se o umjerenoj konzumaciji!
 
Što kažete na rezultate?

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara