Iako vam se možda ne čini tako: Mačke itekako pogađaju naše emocije

Iako vam se možda ne čini tako: Mačke itekako pogađaju naše emocije

Foto: Shutterstock

MAČKE su na glasu kao vrlo samostalni kućni ljubimci, koji ne trebaju vlasnike u toj mjeri u kojoj ih trebaju psi.

Tako se barem mislilo sve do danas, kada je jedno novo istraživanje otkrilo sasvim neočekivane rezultate, koji kažu: naši mačji prijatelji itekako nas trebaju te su željni naših emocionalnih signala.
 
Možda vam se ponekad s pravom čini da vaša ljubimica želi da ju ostavite na miru te pokazuje blagi prijezir prema vama, no to ne mora nužno biti tako. Kada se djeca susreću s novim objektom, oni gledaju svoje roditelje i koriste se njihovim izrazima lica i glasovnim tonovima, kako bi shvatili kako da reagiraju. Razna istraživanja u životinjskom svijetu, pokazala su to isto i za pse, a ovo istraživanje pokazalo je da jednako vrijedi i za mačke.
 
Istraživanje je provedeno na Sveučilištu u Milanu, a voditeljica istraživanja Isabella Merola otkrila je kako su se nad mačkama provodila gotovo jednaka istraživanja kao i kod pasa. U istraživanju su sudjelovale 24 mačke sa svojim vlasnicima, a one su podijeljene u 2 grupe: pozitivnu i negativnu. Vlasnici i njihovi ljubimci ulazili su jedan po jedan u sobu, u kojoj se nalazio ventilator s plastičnim trakama, priključenima na njega. Na jednom kraju prostorije nalazio se i ekran, koji je djelovao kao barijera za mačke i bio je označen kao jedini izlaz iz sobe. Cilj je bio otkriti hoće li mačke koristiti emocionalne informacije od strane njihovih vlasnika o novom, nepoznatom objektu i hoće li tome prilagoditi svoje ponašanje.
 
U pozitivnoj skupini, vlasnici su koristili sretne izraze lice i smirujuće tonove, kako su se mačke približavale ventilatoru, tijekom svog istraživanja prostorije. U negativnoj skupini, vlasnici su djelovali uplašeno te su se odmicali od njega.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Mačke u negativnoj skupini češće su izmjenjivale poglede između ventilatora i ekrana, nego one u pozitivnoj skupini. Također, one su se i kretale brže, potencijalno pokazujući da su u potrazi za izlazom.
 
Iako će biti potrebna daljnja istraživanja o tome u kojoj mjeri mačke reagiraju na naše glasove, držanje i izraze lica, očito je da ih pogađaju naše emocije.
 
Što kažete na rezultate?
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara