Kako naučiti psa da ne laje previše?

Foto: Shutterstock

PSI laju iz različitih razloga: kada žele upozoriti drugu životinju ili nas na opasnost, kada su uzbuđeni ili se igrati, a ponekad nemaju konkretan razlog. Međutim, ako pas laje bez nekog konkretnog razloga, to može predstavljati problem, pogotovo ako živite u zgradi. Pročitajte nekoliko savjeta kako biste to mogli riješiti.

Lajanje ne treba sprječavati u svakom slučaju jer nas može upozoriti na opasnost ili provalnika, već treba naučiti psa da prestane lajati kada mu vi kažete. Postoji nekoliko pristupa rješavanju ovog problema.

Jedan od načina jeste da psu zatvorite njušku kada laje. To lakše možete učiniti uz pomoć brnjice (ili trake za njušku), kako biste psa lakše uveli u prihvatljivo okruženje. Naučite psa da brnjicu prihvati bez negodovanja. Kada počne lajati, stavite mu brnjicu, to će biti znak da to ne treba raditi.

Odvratite mu pažnju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi način jest da naučite psa da laje kada mu vi kažete, a zatim ga naučite i zapovijedi da bude tiho. Kada ga učite ovim zapovijedima, nagrađujte ga poslasticama nekoliko sekundi nakon što je prestao lajati, kako ne bi pogrešno shvatio zašto dobiva poslasticu. Kada zvono na vratima zazvoni, prihvatljivo je da se pas oglasi. Zatim, dajte mu jasnu zapovijed da bude tih i sjedne pored vrata dok gosti uđu.

Kada vaš pas laje u stanu bez nekog konkretnog razloga, probajte mu odvratiti pažnju. Na primjer, dok pas laje, lupite vratima malo jače i nastavite se ponašati normalno, ali pazite da taj zvuk ne bude prejak jer ne želite uplašiti psa, nego mu samo skrenuti pažnju.

Također, ignoriranje je još jedan, manje poželjan način sprječavanja lajanja. Ako ne obraćate pažnju na lajanje bez razloga, s vremenom će prestati. Zapamtite, psi često imaju dobar razlog zašto laju. Posvetite dovoljno pažnje svom ljubimcu, a pokušajte spriječiti samo nepotrebno lajanje, piše Životinje.rs.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara