Korniš rex: Zaigrana radoznalica egzotičnog izgleda i mekanog krzna

Foto: Shutterstock
Video: YouTube (Animal Planet)

KORNIŠ REX jedinstvena je pasmina mačaka. Sitnije je građe, vrlo vitka te većih ušiju, zbog čega podsjeća na mačke iz staroegipatske umjetnosti.

Porijeklo

Prvi poznati korniš rex bio je kovrčavi narančasto-bijeli muški mačić Kallibunker, okoćen u srpnju 1950. u engleskom gradi Cornwallu. Bio je primjetno različit od ostalih mačića, njegova dlaka je bila kratka i kovrčava i imao je dugo, vitko tijelo velike uši, tanak rep i klinastu glavu. Ubrzo je paren s vlastitom majkom, iz čega je postavljen temelj za novu pasminu. Kako mu je krzno slično krznu rex zečeva, dobio je ime korniš rex.

Izgled


Radi se o mački vrlo dojmljiva izgleda, malog do srednjeg, dugog i vitkog, mišičavog tijela. Ima velike, uspravne uši, manju klinastu glavu, dug i vitak te vrlo fleksibilan rep. Od svih se drugih pasmina razlikuje po kratkoj, svilenkastoj, pomalo kovrčavoj dlaci koja se može javljati u svim bojama. Korniš rex zapravo nema zaštitni sloj dlake, nego samo mekanu poddlaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temperament

Ovo je aktivna i znatiželjna pasmina koja se obožava igrati. Inteligentni su i mazni, vješti penjači, ali i kradljivci hrane. Pustolovnog su duha pa rado istražuju svaki kutak vašeg doma. Odlično se slažu s drugim ljubimcima i djecom.

Zanimljivosti

Zbog tanke dlake najbolje im odgovara život unutra, u toplim i suhim uvjetima.

Ljudi koji su alergični na mačke mogu slobodno imati ovu pasminu jer im dlaka ne uzrokuje alergijske simptome.

Žive dosta dugo, ponekad dožive i 20 godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara