Mace spavalice: Zašto mačke toliko puno spavaju?

Foto: weheartit

MAČKE prosječno spavaju 15 sati dnevno, a neke u 24 sata prespavaju čak 20. Zašto im treba toliko sna?

Prva stvar koju trebate znati o mačjem spavanju jest činjenica da su one najaktivnije od sumraka do zore, što znači da tijekom dana uglavnom spavaju, a predvečer postaju aktivne. To može biti popriličan šok kada dovedete doma novu mačku. 

U novom prostoru, vaša nova mlada mezimica neće gubiti vrijeme, već će krenuti u istraživanje vašeg doma i razne nevolje i to obično - kada vi spavate. Nakon što završi s doručkom, prevalit će se i drijemati većinu dana.

Skladištenje energije

Mačke imaju fiziologiju grabežljivaca, što znači da im se život vrti oko lova i ulova - pretežno noću. Velike mačke poput lavova funkcioniraju na isti način. Iako su pripitomljene, domaće mačke imaju stare instinkte.

Lov oduzima mnogo energije, bez obzira na to lovi li mačka pravi plijen ili trči za igračkom. Mnogo sna važno je za skupljanje energije za još više trčanja, skakutanja, prikradanja i penjanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvijek na oprezu

Zanimljivo je da mačke rijetko duboko spavaju, a kada to i čine, takav san traje tek po nekoliko minuta. Veliku većinu vremena one zapravo drijemaju, i to u položaju koji im omogućuje brzi pokret u akciju. Mačići i mačke starije dobi spavaju nešto više od odraslih mačaka.

Mačke - meteoropati

Vremenske prilike poprilično utječu na mačju raznu aktivnosti. Ako pada kiše i vrijeme je loše, mačka će više spavati nego tijekom lijepoga dana.

Vrlo prilagodljive

Iako im je urođeno da su aktivne noću, a odmaraju danju, mačke se mogu prilagoditi kućnom redu svojih vlasnika. Mačići i mlade mačke ponašat će se u skladu sa svojim instinktima, ali kasnije će se lako prilagoditi navikama svojih vlasnika ako žive s njima, jer će željeti s njima provoditi što više vremena. Ritam spavanja prilagodit će i rasporedu hranjenja pa će uskoro, poput vas spavati noću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara