Mačka i penjanje: Zašto se mačke penju na stabla i kada im treba pomoć?

Mačka i penjanje: Zašto se mačke penju na stabla i kada im treba pomoć?

Foto: Shutterstock

MAČKE imaju oštre pandže koje im omogućavaju da se odlično penju na stabla. U vanjskom svijetu stabla su savršeno sklonište od grabežljivaca koji mačke ondje ne mogu dosegnuti.

Događa se da se mačići i neiskusne mačke u strahu pred opasnošću ili iz znatiželje popnu na stablo ili krov, a ne znaju se ili ne mogu spustiti dolje. Njima treba pomoć jer će se najvjerojatnije ozlijediti ako to pokušaju same. Međutim, kada se radi o iskusnijim mačkama, kako su vrlo strpljive, gore će čekati da opasnost prođe vrlo dugo pa ljudi nerijetko pomisle da im treba pomoć. Kasnije shvate da su se prevarili jer mačke same bez problema skoče dolje kada se prestanu bojati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da su mačke građene za penjanje i držanje ravnoteže, savladavanje uspona, i na potpuno okomitim podlogama, nije im nikakav problem. Međutim, za učenje silaska treba im nešto više vremena, ali kada ga savladaju, bit će im jednostavan poput penjanja. Neke mačke nauče silaziti tako da se počnu spuštati unatrag, prvo stražnjim dijelom tijela. Silazak s glavom usmjerenom prema zemlji čini se mnogo elegantnijim i bržim, ali samo ako mačke nisu previsoko.

Važno je imati na umu i da mačka, ako živi unutra, nema mogućnost vježbati penjanje. Ako se takva mačka pokuša spasiti od opasnosti penjanjem na drvo, vjerojatno će joj trebati pomoć pri silasku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara