Macu na dijetu! 5 razloga zbog kojih se vaše krznene ljubimice debljaju

Macu na dijetu! 5 razloga zbog kojih se vaše krznene ljubimice debljaju

Foto: Shutterstock

KAKO stare mačke smanjuju aktivnost. Više ih zanima mirno drijemanje, nego igra i izlasci u šetnju. Smanjenjem aktivnosti mačke često postaju pretile, što onda otvara put stvaranju srčanih bolesti i drugih mana. Donosimo vam popis pet najčešćih grešaka koje vlasnici rade kada su mačke i njihova prehrana u pitanju. 

 
1. Previše poslastica
 
Mnoge mačke su jako entuzijastične kada su poslastice i nagrade u pitanju i uvijek će tražiti neki oblik nagrade. Ne dajite mački svoju hranu, jer joj može biti premasna i teška, a izbjegavajte i mačje poslastice. Iako je zgodno da mačka dođe svaki put kad zašuškate s vrećicom u kojoj su poslastice, na pakiranju pročitajte preporučenu količinu i ne dajite joj više od toga.
 
2. Ne hranite je lošim poslasticama
 
Mnoge mačke imaju čudan ukus, pa će rado jesti krumpiriće, sir ili sendvič. Ništa od navedene hrane nje primjereno za mačku, sve je teško probavljivo, bogato masnoćama i šećerom, a imaju i puno više kalorija nego što bi mačka trebala probavljati. Mnoge kupovne poslastice su toliko privlačne mačkama upravo zbog činjenice da imaju dosta šećera i soli. Jednom kada mačka proba nezdrave poslastice, one zdrave neće htjeti ni pogledati. Kupujte svojoj mački samo zdrave poslastice, na primjer štapiće od sušene piletine, koji imaju manje masnoća i aditiva.
 
3. Prevelike porcije
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pazite na količinu hrane koju dajete mački. Uvijek važite porcije i patite da su primjerene dobi mačke, njenoj aktivnosti i težini.
 
4. Hranjenje jednom dnevno
 
Mačke vole jesti malo i često. Zato većina vlasnika ostavlja vodu i hranu dostupnom tijekom cijeloga dana, kako bi mačke jele kada im odgovara. Ako određujete vrijeme hranjenja mačka se može prejedati kako bi napunila želudac za kasnije. Ali ako zna da joj je hrana uvijek dostupna, jesti će manje količine više puta i u konačnici unijeti znatno manje kalorija.
 
5. Zajedničko hranjenje mačaka
 
Ako imate dvije mačke primijetit ćete kako jedna mačka jede i svoju hranu, kao i hranu druge mačke. Rješenje je da ih hranite odvojeno, u različito vrijeme ili u različitim prostorijama kako bi izbjegli da jedna mačka bude pretila, a druga pothranjena. 
 
  
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara