Mali pseći rituali nakon šetnje

Mali pseći rituali nakon šetnje

Foto: Shutterstock

JEDNAKO kao što je šetnja važna za svakog psa, toliko je važna i njega nakon šetnje. Svakom vlasniku to ubrzo prelazi u naviku i postaje sastavni dio brige za kućnog ljubimca. Ako razmišljate o tome da nabavite psa ili niste sigurni o čemu trebate brinuti kod svog četveronožnog prijatelja, evo savjeta što raditi nakon što se vratite iz šetnje.  


Hlađenje ili grijanje
 
Po vrućem vremenu temperatura psa raste, posebno kao posljedica igre i trčanja. Pobrinite se da pri povratku iz šetnje smirite psa i pomognete mu da se ohladi i vrati normalnu temperaturu. Isto vrijedi i za zimske mjesece. Kao što je nama hladno, hladno je i psu. Nekada mu ni najveća aktivnost neće biti dovoljna da se zagrije, zato se pobrinete da ga po povratku iz šetnje dodatno ugrijete dok se tjelesna temperatura ne vrati u normalu. 
 
Čišćenje
 
Često se psi zablate kao posljedica igranja. Pazite da nikada ne perete psa s jako hladnom vodom, posebno ne po zimi, kako ne bi ugrozili njegovo zdravlje.

Sušenje
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako ste šetali po kiši ili ste okupali psa nakon šetnje, svakako ga osušite. Mokar pas će se otresti bilo gdje, zato se pobrinite da je to negdje gdje će stvoriti minimalnu štetu. Uvijek imajte pri ruci stare ručnike kako bi ga dobro obrisali, a zatim ga stavite blizu radijatora ili posušite fenom. Osim što imaju neugodan miris, mokri psi se ne osjećaju ugodno dok su mokri, zato svog psa osušite što prije.

Hidratacija
 
Odmah nakon povratka iz šetnje ponudite vodu svome psu, ali pripazite da se prije bar malo rashladio kako ne bi dobio grčeve u trbuhu. Unatoč vrućini, nikada ne dajite psu vodu iz frižidera. Najbolje je da bude sobne temperature.
 
Ozljede
 
Provjerite imali vaš pas nekih ozljeda. Provjerite šape za slučaj da se neki kamenčić ili trn nije zavukao, te da jastučići na šapama nisu otečeni ili napuknuti. Ruka prođite preko psa kako bi provjerili da nema nekih kvrga ili oteknuća. Provjerite da pas nema krpelja, posebno ako je ljeto ili ste šetali po šumi. Provjerite glavu psa kako bi bili sigurni da nema ogrebotina ili udaraca. 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara