Manks: Nježna i zaigrana bezrepa mačka

Foto: Shutterstock
Video: Animal Planet

MANKS je zanimljiva pasmina mačaka s otoka Man kod britanske obale, specifične po svom repu ili nedostatku istoga.

Porijeklo

Kada bi se pomorci usidrili u luke, mačke s njihovih brodova bi iskoristile priliku u pomiješale se s lokalnim mačkama. Rezultat su bile brojne nove pasmine, među kojima i Manks, koja je službeno nastala na otoku Manu u Irskom moru. Pasmina je nastala prije 200 do 300 godina.

Postoje brojne legende o nastanku ove pasmine, među kojima izdvajamo onu da su bile zadnje koje su ušle u Noinu arku, a bez repa su ostale jer im je Noa slučajno vratima pričepio rep.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izgled

Radi se o mački srednje građe koja teži između 3,5 ili 5,5 kilograma. Javlja se u svim bojama i ima gustu, dvoslojnu dlaku koja može biti kratka i duga. Ima čvrsto i zbijeno tijelo te veliku, okruglu glavu.Bezrepost se povremeno javlja kod svih mačaka kao slučajna prirodna mutacija, ali opstaje samo u izoliranim skupinama.

Mutacija stvara različite stupnjeve skraćenja, tako da se u leglima manksa nalaze mačići svih stupnjeva skraćenog repa. Na izložbe se mogu kvalificirati samo potpuno bezrepe mačke.

U prošlosti ih je više patilo od Manks sindroma - stanja koje je rezultat mutacijskog gena bezreposti koji previše skraćuje kralježnicu te uzrokuje malformaciju leđne moždine. Današnja pojava sindroma je rijetka zbog pažljivog uzgoja.

Temperament

Manks je nježna i zaigrana mačka čije ponašanje nerijetko podsjeća na pseće. Često se jako veže samo za jednog člana obitelji i teško se privikava na novi dom i nove članove. Treba joj stabilno i uravnoteženo kućanstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara