Mogu li se i psi prehladiti?

Mogu li se i psi prehladiti?

Foto: Shutterstock

IAKO zimi više vremena provodimo u zatvorenom prostoru, to je razdoblje kada smo skloniji prehladama i virusnim infekcijama. Međutim, jeste li znali da i vaš pas može dobiti prehladu? Saznajte kako liječiti i zaštititi ljubimca...

Iako postoje razlike u virusima koji napadaju ljude u odnosu na pse, simptomi su u osnovi isti: kihanje, kašalj i curenje nosa.
 
Prehlada i virusi se ne mogu prenijeti sa psa na osobu pa se ne trebate brinuti da ćete zaraziti ljubimca, ako ste prehlađeni, ali i obrnuto.
 
Ipak, treba razlikovati prolaznu prehladu od ozbiljnih bolesti, kao što su tuberkuloza, štenećak i drugi virusi. Zato je važno da čim primijetite neki od simptoma, da ih ne zanemarujete, već potražite veterinarsku pomoć.
 
Ako se ustanovi da je u pitanju prehlada, ona se obično liječi kao i kod ljudi – toplim dekicama, toplim juhicama i zdravom hranom, uz puno tekućine. Neki psi imaju slabiji imunološki sustav pa će možda veterinar prepisati antibiotike ili druge lijekove.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Međutim, odmah se nameće pitanje, kako da zaštitite psa od prehlade? Tijekom hladnih i vlažnih dana, držite psa u zatvorenom prostoru, uz vrlo kratke i samo neophodne šetnje. Naravno, niska temperatura sama po sebi ne izaziva prehladu, ali tada se bakterije i bacili lakše razmnožavaju.
 
Također, pobrinite se da pas uvijek ima svježu i čistu vodu. Posudu redovito čistite i mijenjajte vodu najmanje jednom dnevno.
 
I naravno, ako imate više pasa, kada je jedan bolestan, držite ih razdvojene dok prehlada ne prođe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara