Njemačka doga: Nježni div koji pazi na manje od sebe

Foto: Shutterstock
Video: YouTube

IMPOZANTNU njemačku dogu često se naziva i nježnim divom jer je goleme građe, a mirnoga i ljubaznoga karaktera.

Naziva je se i Apolonom među psima jer je snažan, elegantan i plemenit, u impresivnom, velikom tijelu. Mnogim ljudima taj je velikan ipak teško dostižan jer za njegovo održavanje treba imati veći budžet (mnogo hrane). Voli veći prostor, ali može živjeti i u stanu.

Svi tipovi doge, kao i dobar dio velikih pasmina, potječe od krupnoga tibetanskog psa molosa. Standard današnje njemačke doge predstavljen je u Berlinu 1880. godine.

Izgled


Skladno je građen pas visine najmanje 72 centimetra (ženke), tj. 80 (mužjaci) i težine od 50 do 85 kilograma. Dlaka mu je kratka, glatka i sjajna i javlja se u šest boja: žutoj, tigrastoj, harlekin (bijela s crnim mrljama), crnoj i plavoj. Građa psa je kvadratična, a glava i njuška su pravokutnog oblika. Ima snažna i zaobljena prsa, snažne i mišičave stražnje noge. Životni vijek im je 10-12 godina.

PonašanjeNjemačke su doge vrlo nježni i odani psi. Posebno su pažljive prema manjima od sebe, bile to druge pasmine ili djeca. Nisu agresivne i nesigurne, ali prema strancima su nepovjerljive. Dobri su čuvari (osobito ženke).

Zanimljivosti

Njemačka doga Zeus iz Otsega u Michiganu proglašena je najvišim psom na svijetu te je sa svojih 112 centimetara od šape do ramena ušla u Guinnessovu knjigu rekorda 2013. godine.

Jedan od najpoznatijih animiranih pasa - strašljivi detektiv Scooby-Doo - njemačka je doga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara