Novi dokazi: Psi imaju osjećaje kao i ljudi

Foto: Shutterstock

PSI imaju emocije kao i mi, dokazao je profesor neuroekonomije sa Sveučilišta Emory u Atlanti, javljaju strani mediji.

Gregory Berns je testirao, a zatim i pregledavao snimke snimljene magnetskom rezonancijom (MR) psećega mozga te otkrio da naši pseći prijatelji koriste isti dio mozga kada su u pitanju osjećaji. Cilj istraživanja bio je objasniti kako funkcionira pseći mozak te kako se osjećaju u ljudskom društvu.

Svoju mješanku terijera uspio je istrenirati da boravi u simulatoru uređaja za magnetsku rezonanciju koji je izgradio u vlastitom domu. Životinje se prije takve pretrage obično anesteziraju kako bi bile mirne, ali njegov se pas naviknuo na veliki uređaj te uz pomoć trenera pasa naučio postaviti glavu u za to predviđeno mjesto i biti namiru 30 sekundi kako bi mu se mogao snimati mozak.

Nakon višemjesečnoga treninga i više bezuspješnih pokušaja, uspjeli su mapirati moždanu aktivnost te odrediti koji su dijelovi mozga aktivni kada osjeti određeni miris. Otkrivena je iznenađujuća podudarnost u strukturi i funkciji dijela mozga koji se ljudi aktivira kada čekamo stvari koje volimo, kao što su hrana, ljubav ili novac. Kod pasa se taj dio aktivirao kada je u pitanju bilo očekivanje hrane.

Je li to otkriće dokaz da nas psi vole? Ne baš. Međutim, pokazuje da mnogo istih stvari povezanih s pozitivnim emocijama aktivira ljudski i pseći mozak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara