Od močvare do oaze: Pet savjeta za čišćenje akvarija

Od močvare do oaze: Pet savjeta za čišćenje akvarija

Foto:Shutterstock

SVE više ljudi odabire ribe za svoje kućne ljubimce.Razlog za to možemo tražiti u nedavnim znanstvenim istraživanjima koja smatraju kako prisustvo akvarija djeluje opuštajuće do te mjere da snizuje krvni tlak, ali i u činjenici da su ribe ipak manje zahtjevne od ostalih životinja. To nikako ne znači da se o ribama ne treba brinuti, a jedna od najvećih briga je upravo čišćenje akvarija. Donosimo vam pet savjeta kako očistiti akvarij.

 
1. Očistite šljunak
 
Ako koristite šljunak kao podlogu u svom akvariju, trebali bi ga jednom tjedno temeljito očistiti. Najjednostavniji način za to je s posebnim čistačem pijeska koji se može kupiti u svakoj trgovini kućnim ljubimcima. Tako ćete se riješiti većine ribljeg otpada s dna akvarija. 
 
2. Voda
 
Osim čišćenja šljunka, jednom tjedno trebali bi zamijeniti oko 10 do 15 posto od ukupne količine vode u akvariju. Za to će vam trebati vakuumski sifon za vodu. Dobra stvar je što neki od ovih sifona funkcioniraju i kao čistači pijeska, pa ćete tako uštedjeti vrijeme i novac. Kada vraćate vodu u akvarij, nikada ga ne napunite skroz do vrha, a voda neka uvijek bude očišćena od klora. Za to će vam poslužiti posebne kapi. 
 
3. Staklo
 
Da bi akvarij bio ljepši, a alge pod kontrolom redovito čistite staklo izvana i iznutra.Unutrašnjost dobro očistite s posebnom strugalicom ili magnetom, a izvana prebrišite s octom. Ne koristite komercijalne proizvode za čišćenje, jer mogu naštetiti ribama.  
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
4. Dekor
 
Ako ste svoj akvarij dekorirali plastičnim biljkama, dvorcem ili škrinjom s blagom, dobro bi bilo da i njih očistite. Pri tom ne koristite komercijalna sredstva za čišćenje, samo starom četkicom za zube lagano sastružite nečistoće. 
 
5. Filter
 
Većina akvarija ima jedan ili dva filtera koji služe za skupljanje otpada i pospješuju protok kisika pa je važno redovito ih čistiti. Filter čistite kad i akvarij, jednom tjedno, a za čišćenje koristite vodu iz akvarija, nikako vodovodnu, jer ćete s njom uništiti dragocjene bakterije u akvariju. 
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara