Od vuka do čivave: Dokazano da su psi prvi put pripitomljeni u Europi

Od vuka do čivave: Dokazano da su psi prvi put pripitomljeni u Europi

Foto: Shutterstock

NOVO znanstveno istraživanje pokazalo je da su psi prvi put pripitomljeni na području Europe, a ne Bliskog istoka ili istočne Azije, kao što se ranije vjerovalo.

Skupine lovaca i sakupljača hrane naučile su pripitomiti opasne vukove i pretvoriti ih u pratioce prije 19 do 32 tisuće godina, pokazalo je DNK istraživanje fosilnih ostataka drevnih vukova i pasa. Stručnjaci su suglasni da je proces pripitomljavanja započeo zahvaljujući približavanju sivih vukova ljudskim nastambama u nadi da će dobiti hranu. Tijekom vremena ljudi su ih prihvatili, možda u početku kao čuvare ili partnere u lovu i učili ih da budu korisni suputnici.

Gdje se i kada to dogodilo još je predmet znanstvenih sporenja.

Tim Olafa Thalmanna s finskog sveučilišta Turku vjeruje da su prvi vukovi pripitomljeni na području Europe nakon što su pronašli da je DNK današnjih pasa najbliži onom drevnih europskih pasa ili današnjih europskih vukova, ali ne i onima izvan Europe.

"Najveći dio aktivnog uzgoja ipak se zbio u posljednjih nekoliko stotina godina"

Tekst se nastavlja ispod oglasa"Prilično smo uvjereni da je područje Europe igralo važnu ulogu u pripitomljavanju pasa", kazao je Thalmann čije je istraživanje objavljeno u časopisu Science.

Finski znanstvenici vjeruju da je do zbližavanja došlo zahvaljujući ostacima hrane koje su lovci ostavljali, a privlačili su vukove te vučjoj pomoći ljudima u lovu jer su štitili ulovljeni plijen od drugih grabežljivaca.

Proučavanjem mitohondrijske DNK fosilnih ostataka osam drevnih pasa i vukova te 130 današnjih pasa i vukova utvrdili su da su prvi psi u Europi potekli od izumrlih sivih vukova.

"Pretvaranje vuka u čivavu očito je dugi postupak i najveći dio aktivnog uzgoja ipak se zbio u posljednjih nekoliko stotina godina", kaže Thalmann.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara