Pet tehnika koje će vam pomoći da smirite hiperaktivnog psa

Foto: Shutterstock

HIPERAKTIVAN pas može prerasti u problem s mnogo mogućih uzroka, ali i rješenja. Većina problema proizlazi iz dosade i nedostatka stimulacije. Dakle, u cilju rješavanja problema hiperaktivnosti, važno je pronaći način da se energija psa pravilno usmjeri u toku dana. Za vas smo izdvojili nekoliko jednostavnih tehnika poznatog stručnjaka za ponašanje pasa Cezara Milana.
 
Ignoriraju hiperaktivno ponašanje
 
Psi traže vašu pažnju! Obraćanjem pažnje na hiperaktivnost psa, vi zapravo potičete problem u ponašanju, koji pokušavate eliminirati. Sljedeći put kada pas skače na vas ili vas gricka i štipa, probajte ga ne dodirivati i ne govorite mu ništa, bez kontakta očima. Možda ćete biti iznenađeni koliko se brzo pas umiri.
 
Postavite psu zadatak
 
Ukoliko pas ima zadatak na koji se može fokusirati, na to će i usmjeriti trošenje energije. Hiperaktivnost kod pasa može nastati iz psiholoških potreba, kao i iz fizičkih. Postavljajući psu zadatak, vi umanjujete njegovo hiperaktivno ponašanje i preusmjeravate tu energiju na nešto drugo. 
 
Izvedite psa u duge šetnje
 
Ako vaš pas ima mnogo neutrošene energije, duge šetnje su još jedan odličan način da se energija preusmjeri tamo gdje želite. Nije dovoljno da takvog psa samo izvedete van, tri puta dnevno po petnaest minuta-pola sata, već je neophodno da ga šetate brzim hodom na lajni, minimum dva puta dnevno po 45 do 60 minuta. Kada utroši energiju, vaš pas će biti previše iscrpljen da bi ponovno skakao.
 
Provjerite svoju energiju
 
Vaš pas je ogledalo vas. Vaša energija odražava se na psa. Da li ste u mirnom stanju? Da li zračite samopouzdanjem vođe čopora? Da li vas lako naživcira neki komentar ili ste opterećeni brigama na poslu? Nervoza ili anksioznost se odražavaju i na govor tijela ili tonalitet glasa, a samim tim mogu utjecati i na energiju vašeg psa. Zato budite "vođa čopora" i ponašajte se u skladu s raspoloženjem.
 
Isprobajte aromaterapiju
 
Ne zaboravite da psi doživljavaju svijet oko sebe prvenstveno putem osjetila mirisa! Baš kao što miris lavande opušta nas, može djelovati veoma smirujuće i na vašeg ljubimca. Eksperimentirajte s aromatičnim uljima i saznajte koji miris najviše paše i smiruje vašeg psa.
 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara