Pitate se zašto? Neobične stvari koje vaši ljubimci jedu

Foto: Shutterstock

I SAMI znate da vaši ljubimci ponekad kao hranu doživljavaju neobične stvari iz svojega okruženja.

Iako je donekle jasno da, ako jedu samo gotovu i konzerviranu hranu, vole potražiti i neku izazovniju poslasticu, neki njihovi izbori nikada nam neće biti jasni.

1. Zemlja i blato

Često vidite pse koji njuškaju i kopaju po blatu, ali što ako ga počnu jesti? Zemlja nije probavljiva, ali sadrži pojedine minerale koje psi mogu iskoristiti, kao što su kalij, magnezij, cink i željezo. Psi kojima je mučno nerijetko jedu zemlju i moguće je da je jedu kako bi popravili nutritivnu ravnotežu.

Malo pojedene zemlje je bezopasno, ali veće količine mogu biti štetne jer zemlja često sadrži ostatke fekalija drugih životinja preko kojih bi vaš ljubimac mogao zaraditi opasne parazite.

2. Kakica

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uz njuškanje stražnjica i ispijanje vode iz zahoda, ovo je ponašanje kod pasa dosta često. Iako nije užitak za oko, nije nužno znak da nešto nije u redu. Mnogi psi jedu fekalije iz dosade, znatiželje ili zabave. Ako se radi o njihovim fekalijama, radi se o uglavnom bezopasnoj aktivnosti. U pojedinim se slučajevima može raditi i o instinktu jer neke ženke divljih životinja jedu izmet svojih mladunaca kako ih predatori ne bi mogli nanjušiti.

3. Trava

I psi i mačke jedu travu. Mačke se zabavljaju na čudne načine, a jedan od njih je i jedenje trave, nakon čega slijedi povraćanje. To nije ništa loše, postoje čak dokazi da im da navika koristi. Naime, mačke, kao i drugi mesožderi, nerijetko pojedu i mnogo neprobavljivih kostiju, krzno i perje. Jedenje trave koja ih tjera na povraćanje dobar je način za čišćenje želuca. U nedostatku trave spremne su posegnuti i za kućnim biljkama pa pazite da ne držite neke otrovne primjerke.

4. Nejestivi predmeti


Ovdje mislimo na čitav niz predmeta koje okružuju pse i mačke i koje im se čine zanimljivima. Štenci su posebno skloni trpanju u usta svega što im zanimljivo miriši, od smeća, donjega rublja do prljavih čarapa i vezica. Slično je i s mačićima koji bi mogli progutati komade nakita. Takvo ponašanje može biti znak tjeskobe, neuroze ili pothranjenosti, ali se nerijetko javlja samo iz znatiželje. Ta je navika vrlo opasna jer može izazvati gušenje, trovanje i zapletaje crijeva. Vlasnici moraju jako paziti na ljubimce koji imaju takav neobičan apetit.

5. Štrajk glađu

Neki su ljubimci samo izbirljivi, ali postoje i oni koji potpuno odbijaju hranu, što može upućivati na niz različitih bolesti, od probavnih i neuroloških do oralnih zbog kojih im je hranjenje bolno. Ako gubitak težine postaje očit, vrijeme je za posjet veterinaru. Pazite ipak da problem nije u hrani, a ne u vašem ljubimcu. Pazite da im hrana ne stoji predugo u zdjelici i da su posude iz kojih jedu i piju čiste.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara