Pointer: Odan, strpljiv i inteligentan lovački pas pun energije

Pointer: Odan, strpljiv i inteligentan lovački pas pun energije

Foto: Shutterstock
Video: Animal Planet

POINTER je velik i snažan pas, izvrstan u lovu, ali i strpljiv, pristojan i inteligentan kao ljubimac. Ipak, zbog svojih potreba nije pas za stan.

Porijeklo


Radi se o jednoj od aristokratskih pasmina koja je nastala prije dvjestotinjak godina križanjem brojnih pasmina, od talijanskog lovačkog pasa, do setera, buldoga, Newfoundlanda... To je rezultiralo pozitivnom kombinacijom najboljih karakteristika tih pasmina.

Ime je dobio po tome što se, kada osjeti divljač, uspravi i usmjeri (point) u smjeru lovine. Koristi se najviše za lov na ptice, ali dobar je i u lovu na zečeve.

IzgledTekst se nastavlja ispod oglasa
Mužjak pointera visok je od 60 do 70 centimetara i teži od 25 do 34 kilograma. Ženka je visoka od 58 do 66 centimetara i teži od 20 do 30 kilograma. Javlja se u kombinaciji bijele i smeđe, boje jetre i narančaste boje. Ima kratku tanku dlaku te velike, tamne oču i plosnate uši. Glava mu je šira, a nos tup, pomalo kao kod bull terijera.

Temperament

Pointer ima niz kvalitetnih karakteristika. Strpljiv je, prilagodljiv i vrlo odan svojim vlasnicima. Uz to je inteligentan i pristojan, ali i neustrašiv. Uglavnom se dobro slaže s drugim ljubimcima, ali rezerviran je prema nepoznatim ljudima.

Uvjeti i njega

Ovaj pas nije za stan. Vrlo je aktivan i treba mu mnogo vježbanja i kretanja. Najsretniji je na selu ili velikom dvorištu s površinom za trčanje. Ako mu potreba za kretanjem nije udovoljena, postaje nemiran.

Voli toplo vrijeme i lako se može prehladiti. Treba mu redovito pregledavati uši i šapice nakon lova i trčanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara