Prezaštitničko ponašanje prema ljubimcima zapravo je dobro za njih

Prezaštitničko ponašanje prema ljubimcima zapravo je dobro za njih

Foto: Shutterstock

PREZAŠTITNIČKE kvalitete možda nisu dobre kada je u pitanju odgoj djece, no mogle bi biti jako dobre ako imate ljubimca.

Otkrilo je to jedno nedavno istraživanje provedeno na dva Sveučilišta u Kaliforniji. Ono je provedeno na 1000 vlasnika kućnih ljubimaca, koji su trebali identificirati svoje ključne osobine ličnosti i stilove brižnosti te se odlučiti jesu li više osobe za pse, mačke, oboje ili niti jedno od navedenog.
 
Gotovo 40 posto ispitanika izjasnilo se kako podjednako vole pse i mačke, njih 38 posto da više vole pse, 19 posto mačke, a samo 3 posto odabralo je odgovor "niti jedno". Istraživanje osobnosti, osim toga, uključivalo je i mjerenje 5 osnovnih karakternih crta: otvorenosti, savjesnosti, ekstrovertiranosti/introvertiranosti, neuroticizma i slaganja s drugima. Također, mjerila se i njihova razina emocionalne vezanosti za životinje. 
 
Istraživači su otkrili kako su oni vlasnici, koji su postigli najviše bodova po pitanju savjesnosti i neuroticizma, izrazili i više ljubavi za svoje kućne ljubimce, jer su kao takvi tražili naklonost svojih ljubimaca te željeli bliske odnose s njima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Takvi vlasnici ovisniji su o svojim ljubimcima, što zapravo može biti dobro za njih", zaključili su istraživači.
 
Što kažete na rezultate?
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara