Promatrajte i zapisujte: Pitanja koja trebate postaviti veterinaru

Foto: Shutterstock

JE LI vam se ikada dogodilo da ste, prije nego što ste otišli veterinaru, imali bezbroj pitanja, a zanijemili kada ste napokon došli u ordinaciju? Ako ne nosite papir i olovku i ne zapisujete što vas sve zanima, vjerojatno ćete se prepoznati u ovoj priči. Kako se ovakve stvari ne bi često dogodile, donosimo vam nekoliko pitanja koje možete uvijek postaviti veterinaru.

Dosjetljivi ljudi naprave popis pitanja i tema o kojima žele razgovarati s veterinarom. Ako ste došli na rutinski pregled, imate sreće ako se u ambulanti zadržite desetak minuta. To je vrijeme u kojem biste trebali postaviti pitanja koja vas zanimaju. Prije odlaska veterinaru pratite ponašanje ljubimca i zapisujte ako primijetite da se s njim događa nešto neobično.

Evo popisa koji biste trebali imati na umu ako uskoro ljubimca vodite na pregled:

1. Je li moj ljubimac normalne težine?

Pretilost ljubimca ne treba zanemarivati. Ona može biti uzrokovana lošom prehranom, nedostatkom fizičkih aktivnosti, ali i mnogim drugim čimbenicima na koje vas samo veterinar može upozoriti.

2. Kakvo je zdravlje zuba mog ljubimca?

Vaš veterinar ne smije zanemariti higijenu usta vašeg psa ili mačke. Kako životinje stare, tako se povećavaju rizici od stomatoloških oboljenja.

3. Je li potrebna analiza krvi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki ljubimac, a naročito stariji, moraju redovno raditi analize krvi. Ova analiza pokazat će u kakvom su stanju bubrezi i jetra vašeg ljubimca, ali i ima li osnova za razvijanje pojedinih opakih bolesti.

4. Dajem li ljubimcu dajem odgovarajuću hranu?

Industrija hrane za životinje napravila je odličan napredak u proizvodnji zdrave hrane za različite ljubimce. Vaš je zadatak da u moru raznovrsnih proizvoda za svog psa ili mačku odaberete pravi.

5. Ponaša li se moj ljubimac čudno?

Bilo što što primijetite, a izgleda drugačije od regularnog ponašanja vašeg ljubimca, recite veterinaru. On će svakako znati bolje procijeniti o čemu je riječ.

6. Možete li mi objasniti račun, tj. što je sve uključeno u cijenu pregleda?

Nije šala! Ponekad se dogodi da vlasnicima nije jasno zbog čega su desetominutni pregled mnogo platili, a neugodno im je pitati. Zbog ovakvih se nesporazuma neki vlasnici kolebaju kada ljubimca trebaju opet odvesti na pregled, što opet škodi isključivo životinji.

Bolja komunikacija s veterinarom omogućit će vam da saznate više o svom ljubimcu, a na kraju i o onome kome ste povjerili njegovo zdravlje, piše portal Životinje.rs.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara