Sjetili su se: Ministarstvo poljoprivrede poziva udruge da pomognu životinjama

Foto: HGSS

MINISTARSTVO poljoprivrede zaprimilo je više stotina mailova i poruka u kojima ljubitelji životinja nude svoju pomoć u spašavanju i zbrinjavanju životinja na poplavljenom području. Ministarstvo poljoprivrede u dogovoru s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje apelira na sve udruge i volontere koji su educirani i osposobljeni za aktivno spašavanje životinja u situacijama poplave da se jave u lokalne krizne stožere radi koordinacije u radu. "Ovim putem istima, a i svim građanima, upućujemo apel i zamolbu da ne poduzimaju samostalne akcije kako se na terenu ne bi stvorila stihija i neorganiziranost", ističu.
 
"Na poplavom pogođenim područjima ostao je veliki broj kućnih ljubimaca koje dežurne ekipe na terenu sustavno spašavaju. S obzirom na to da nema dovoljno smještajnih kapaciteta za unesrećene životinje, apeliramo na sve građane koji su u mogućnosti da udome kućne ljubimce o kojima se njihovi vlasnici trenutno ne mogu brinuti. Potencijalni privremeni udomitelji obavezno se moraju javiti kontakt veterinarima na poplavljenim područjima radi evidencije vlasništva životinja i privremenih udomitelja", ističu iz Ministarstva.

"Ne možemo dopustiti svjesno ugrožavanje ljudskih života"
 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministarstvu poljoprivrede pristižu i brojni zahtjevi za sudjelovanjem volontera u spašavanju životinja na poplavljenim područjima. Poplava je ozbiljna situacija puna vidljivih i nevidljivih opasnosti. "Podržavamo volju i želju volontera za nesebičnim pružanjem pomoći, no ne možemo dopustiti svjesno ugrožavanje njihovih života. Pomoć volontera svakako je potrebna u brizi za spašene životinje i organizaciji privremenog udomljavanja istih te je njihovo sudjelovanje od velikog značaja. Sve zainteresirane molimo da se jave u lokalne krizne stožere, tamo već prisutnim spasiocima.
 
Zahvaljujemo svim volonterima i udrugama na njihovom angažmanu u spašavanju životinja, organiziranosti i visokoj svijesti za skrb svih unesrećenih životinja", ističu iz Ministarstva poljoprivrede, nekoliko dana nakon što su volonteri, vojska, HGSS i druge službe danonoćno spašavaju i rade na zbrinjavanju životinja.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara