Snowshoe: Umiljata, odana i živahna mačka s bijelim cipelicama

Foto: Shutterstock
Video: YouTube (Animal Planet)
 
SNOWSHOE je relativno nova pasmina viđena prvi put nakon što je jedna sijamska mačka u Philadelphiji dobila troje mačića s bijelim "cipelicama".

Porijeklo
 
Radi se o pasmini nastaloj šezdesetih godina prošlog stoljeća križanjem s američkom kratkodlakom mačkom. Međutim, snowshoe je vrlo rijetka mačka jer se uzgojem teško dobiva točno takav uzorak krzna.
 
Izgled
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je pasmina srednje veličine te kratke bijele, sive, crvene ili crne dlake. Prepoznatljiva je po bijelima šapama koje izgledaju kao da imaju bijele cipelice pa je o tome i dobila ime (snow - snijeg, shoe - cipela). Čvrste je građe,  dugoga tijela, mišićava i iznenađujuće snažna i okretna.
 
Boja oznaka, uši, maske, nogu i repa mora biti jasno ograničena i u skladu s bojom tijela. Brada može biti bijela. Boje oznaka odgovaraju boji varijeteta ili jednoj od kombinacija s bijelom bojom. 

Temperament
 
Snowshoe je nježna, umiljata i poslušna mačka, ali i nestašna ako je ostavite samu doma jer je ovisna o ljudskom društvu. Vrlo je pričljiva, no njen glas nije glasan kao kod sijamske mačke. Inteligentna je, lako uči mnoge trikove te je jedna od rijetkih pasmina koje znaju uživati i u vodi. Vrlo je predana i vjerna vlasnicima.
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara