Turska angora: Iznimno privržena i inteligentna mačka

Turska angora: Iznimno privržena i inteligentna mačka

Foto: Shutterstock
Video: YouTube (Animal Planet)

TURSKA angora mačka iznimno je inteligentna i privržena mačka, voli biti u centru pažnje, igrati se i mnogo "razgovarati".

PorijekloOva mačka, kao i sve dugodlake mačke, vuče porijeklo iz Srednje Azije, tj. predjela nekadašnje Perzije. Vjeruje se da je jedna od prvih dugodlakih mačaka koje su stigle u Europu u 16. stoljeću te da potječe od domaće mačke koju su Tatari selili sa sobom i ostalim svojim životinjama pa se tako i proširila.

Jedno se vrijeme perzijsku, angoru i rusku plavu mačku uzgajalo zajedno, dok turska vlada nije odlučila u toj je zemlji uzgajati kao posebnu pasminu, što je započela uzgojem bijelih mačaka s plavim očima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izgled

Turska angora mačka je srednje veličine, dugog i tankog trupa, vrlo elegantna i gipka, manje do srednje glave. Dlaka je srednje duga i svilenkasta, duža na repu i oko vrata te može biti svih boja i uzoraka, iako se izvornom smatra bijela boja. Inicijalno su joj oči bile plave, ali sada mogu biti također različitih boja. Bijele angore s plavim očima mogu doći na svijet djelomično gluhe. Uši su joj velike, čupava i uspravne.

Temperament

Radi se o vrlo inteligentnoj i odanoj mački koja obožava biti u centru pažnje i uz vlasnika. Vrlo su privržene, vole različite igre, a ponekad su i pomalo nestašne.

Zanimljivo i netipično jest da vole vodu, čak i ronjenje.

Čistokrvnih angora mačaka kod nas nema, a i u Europi su vrlo rijetke. Nerijetko se angoru miješa s križancima domaće dugodlake i perzijske mačke, ali razlika je u tome što perzijska mačka ima poddlaku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara