Upoznajte tužne njuške: Zatvara se azil Dubravica, ovim psima najhitnije treba dom

Foto: Facebook (Udruga Šapica)

ZATVARA se azil Dubravica, a volonteri iz udruge Šapica koji se brinu za životinje ondje smještene dobili su 60 dana da im pronađu dom. Situacija je više nego alarmantna pa vam u galeriji donosimo fotografije i opise svih pasa, njih preko 60, kojima treba dom. Zbog neadekvatnih uvjeta zatvara ih veterinarska inspekcija, a lokalne vlasti nisu si dale truda ni za kakvo rješenjem, trajno ni privremeno. Kako ističu volonteri, smještaj nije bio adekvatan, ali su barem bili na sigurnom, na suhom i redovito nahranjeni.

> Azilu u Dubravici prijeti zatvaranje! 52 psa ostaju bez krova nad glavom, a gradske vlasti ne žele pomoći!

> I vi možete pomoći - Neizvjesna sudbina azila u Dubravici: "Mobilizirat ćemo cijelu zemlju"

Volonteri udruge Šapica stoga ističu da se psi MORAJU najhitnije udomiti. Svi su cijepljeni i čipirani, većina je kastrirana. Uz sliku svakog psa nalazi se kratki opis, ako vas zanima pojedini pas, za više se informacija javite na sljedeće brojeve: 098 521 803, 099 456 4260, 097 766 8216 (ako se nitko ne javi, pošaljite SMS).

Kako ističu iz Šapice, štićenici traže kvalitetne i sigurne domove gdje će biti ravnopravni i voljeni članovi obitelji. Ne poklanjaju se u boks, na lanac i sl. Prije udomljenja obavlja se kratki posjet i razgovor s potencijalnim udomiteljem kako bi se vidjeli uvjeti u kojima bi životinja živjela.

Nedostatni uvjeti, izostanak podrške lokalne zajednice, ali mnogo ljubavi i trudaPodsjećamo, sredinom listopada prošle godine azil Udruge Šapica je na poziv susjeda posjetila veterinarska inspekcija koja je utvrdila nedostatke te nadležnima dala rok od 60 dana da ih uklone. Azil je u vlasništvu Veterinarske stanice Zaprešić i s volonterima udruge Šapica skrbi za životinje iz čitavog zapadnog dijela Zagrebačke županije jer na tom potezu nema ni jednog drugog azila. Sklonište ne zadovoljava zakonom propisane uvjete i u Šapici su toga svjesni.

U zaprešićkoj Gradskoj upravi rekli su im da novca za novi azil nema te im savjetovali da sredstva pokušaju prikupiti medijskom kampanjom i donacijama, dok će oni za to vrijeme potražiti prikladno zemljište. Odmah su pokrenuli akciju kako izvršili preinake koje je naložila inspekcija, no čini se da spasa za njihov azil nema. Naime, u prosincu je inspekcija došla provjeriti jesu li promjene izvršene. Prije nekoliko dana iz Udruge Šapica obavijestili su javnost kako neće moći nastaviti s radom.

U azilu u Dubravici već je tri mjeseca na snazi zabrana prihvata novih životinja po zaključku nadležnog veterinarskog inspektora. Iako se Udruga Šapica mobilizirala i pozvala mnogobrojne ljude velikog srca da im pomognu u saniranju nedostataka (te je isto i napravljeno), odlukom lokalne i područne samouprave, vrata Dubravice više nikad neće biti otvorena za prihvat novih napuštenih i neželjenih životinja. Općina Dubravica je naložila da se svi psi iz skloništa u roku od 60 dana moraju maknuti iz tog prostora. Najgore u cijeloj situaciji je što nitko nema, niti je ponudio, drugu opciju za novo sklonište, kao ni za mjesto za prihvat životinja do izgradnje novog skloništa, a kamoli da se ostavi neki realni (razumni) rok za boravak u postojećem prostoru do pronalaska nekog drugog rješenja. Uz sve to, s noći od 24. na 25. siječnja snažno nevrijeme pogodilo je i mjesto Dubravicu toliko da je uzrokovalo lom stabala koja su se srušila na gornju štalu azila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara