Vodič kroz pseće glasanje

Foto: Shutterstock

ZA RAZLIKU od ljudi, psi imaju dosta ograničenu sposobnost glasovne komunikacije pa se, da bi adekvatno poslali poruku, više oslanjaju na govor tijela. Stoga se čini da zvukovi koje psi proizvode nemaju važniju samostalnu ulogu, nego služe za upotpunjavanje govora tijela.

Lajanje

Lajanje je najčešće glasanje i psi se njime služe u raznim situacijama. Lajanje možete značiti čuvanje nečega ili nekoga, obično privlačenje pažnje, ali i izbacivanje viška energije uslijed velikog uzbuđenja ili frustriranosti.

Ostani podalje!

Kako bi održao čovjeka, uglavnom stranca, na distanci, pas će proizvesti niz dubokih laveža, ponekad uz fizičke nasrtaje. Nerijetko uz ovakav lavež ide i pokazivanje straha: priljubljene uši uz glavu, usta zategnuta unatrag te širom otvorene oči.

Pogledaj me!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog privlačenja pažnje najčešće laju male pasmine koje su navikle na mnogo vremena i maženja kojima ih vlasnici obasipaju. Kada vide da se na njih nitko ne obazire, započet će dugačku seriju glasnog, intonacijski višeg, laveža, isprekidanu kraćim razdobljima šutnje tijekom kojih će prikupljati snagu i gledati je li itko primijetio njegov pokušaj. Ako vlasnik ne reagira, ova se "pjesma" može nastaviti dosta dugo.

Režanje

Režanje služi da zastrašivanje protivnika i pokazivanje spremnosti na borbu. Iznimno je važno da se psa ne pokušava odučiti od režanja jer rezultat toga mogu biti napadi bez prethodnog upozorenja.

Zavijanje


Zavijanje je inicijalno način komunikacije s udaljenim psima. Neke su mu pasmine sklonije, osobito one koje ne mogu lajati poput haskija, aljaskoga malamuta i basenjija. Psi često zavijaju u azilima i stacionarima, pokušavajući komunicirati s članovima svog udaljenog čopora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara