Zašto se trebate zabrinuti ako se mačka naglo prestane sama čistiti?

Foto: Shutterstock

MAČKE su poznate po urednosti i po tome da se same čiste lizanjem. Ponekad se "kupaju" i odmah nakon što ih mazite, kako bi se riješili vašega mirisa. Međutim, ne ližu se samo kako bi se očistile, nego i kako bi regulirale tjelesnu temperaturu i stimulirale cirkulaciju. Ako se mačka prestane lizati, to je znak da nešto s njom nije u redu.

To vrlo brzo možete primijetiti jer će donedavno svilenkasto krzno postati oštro i zamršeno. Pojavit će se čvorići nakupine otpale dlake, a šape će biti pokrivene mrljama od ostataka izmeta ili mokraće. Mačke se obično čiste nakon jela pa će vam hranom zaprljano lice i prsa biti dobar znak da nešto ne valja.

Zašto se mačka prestaje čistiti?

Bol ili bolest uzrokovat će pad interesa za čišćenjem. Starije mačke možda pate od artritisa zbog čega postaju manje fleksibilne pa im je teško dokučiti pojedine dijelove tijela. Predebele mačke također ne mogu očistiti sve što bi trebale te postaju frustrirane neuspjelim pokušajima.

Mačka koja slini i jede manje nego inače mogla bi imati bolesne desni, zubobolju ili tumor usne šupljine, što čišćenje čini neugodnim i bolnim.

Moguće je i da je promjena životnog stila ili okoline utjecala na vašeg ljubimca pa se prestao čistiti.

Kako pomoći?


Posjetite veterinara kako biste otkrili o kojem se zdravstvenom problemu radi, kako biste ga na vrijeme krenuli liječiti. Veterinar će otkriti radi li se o fizičkom ili duševnom problemom te pronaći rješenje, bilo to čišćenje zubi, lijekovi ili promjena prehrane.

Mački koja se ne čisti sama možete pomoći tako da je vi krene čistiti četkom ili češljem. Sve se mačke linjanju pa će se vaša ljubimica osjećati čišće i ugodnije ako joj uklonite otpalu dlaku. Kada se navikne na čišćenje, vaša će vam se mačka možda u tome pridružiti, koliko može. Ako je mačka nervozna zbog četkanja, poštujte njezine želje te je očetkajte samo malo na najprljavijim dijelovima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara