Zebrice: Prilagodljive i miroljubive tropske ribice atraktivnih boja

Zebrice: Prilagodljive i miroljubive tropske ribice atraktivnih boja

Foto: Shutterstock

ZEBRICE su tropske šaranke vrlo slične mrenama, ali im je tijelo mnogo vitkije. To su azijske ribe koje u prirodi žive u velikim jatima u brzim vodama.

Dugačke su oko pet centimetara, a neki tipovi, poput bisernih zebrica, i do šest. Postoji i divovska zebrica koja može narasti do deset centimetara i koja se prekrasno uklapa u veći zajednički akvarij.

U akvariju vole gornje slojeve vode u kojima kruže po cijele dane. Vrlo su miroljubive i idealne za tropsku riblju zajednicu u vašem akvariju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zebrice se hrane kukcima, čemu su prilagođena i njihova usta okrenuta nagore, kako bi lakše lovili kukce s površine vode. Nisu izbirljive pa će u akvariju bez problema jesti i pahuljastu te smrznutu hranu, ali najbolje će napredovati ako im dajete živu hranu kao što su komarci i gliste, uslijed čega se pojavljuju najljepše boje na njihovoj površini.

Uzgoj

Zebrice su vrlo plodne i nije ih teško uzgajati. Mužjake i ženke možete razlikovati po tome što su mužjaci vitkiji i intenzivnijih boja. Za mriješćenje možete izdvojiti jedan par, ali i jato jer mužjak dosta agresivno nasrće na ženku. Akvarij za uzgoj opremite krutom podlogom ili na dno stavite nešto javanske mahovine kako bi ribe mogle rasuti svoja jaja, a da ih ne pojedu. Treba vam dobra opskrba žive hrane, od onfuzorija do tek izleženih usoljenih morskih račića. Akvarij za uzgoj treba biti dobro pokriven jer u ribe vrlo aktivne pa mogu iskočiti iz vode.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara