Znakovi da je vrijeme da vaša mačka posjeti veterinara

Znakovi da je vrijeme da vaša mačka posjeti veterinara

Foto: Shutterstock

KAD uočite neke od ovih simptoma kod vaše mačke, nemojte oklijevati s odlaskom veterinaru.
 
1. Bolovi u trbuhu
 
Ako vaša čuči umjesto da sjedi na opušteni način, ne dopušta da joj vi dotaknete trbuh ili čitavo vrijeme ide sa šapicama po njemu, to je problem. Moglo bi se raditi o infekciji mokraćnog trakta, bolesti organa, blokadi probavnog trakta ili čak unutarnjeg krvarenja.
 
2. Krvarenje
 
Krv je uvijek znak da je vrijeme za posjet veterinaru.
 
3. Otežano disanje
 
Ako uočite da vaš ljubimac otežano diše, on bi mogao imati napad astme, srčane probleme ili anafilaktički šok, odnosno po život opasnu alergijsku reakciju.
 
4. Poteškoće s mokrenjem
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako se vaša mačka kreće po kutiji s pijeskom gore-dolje, proizvodi vrlo malo mokraće, uopće ne mokri, cvili dok obavlja nuždu ili ao mahnito liže svoje genitalije nakon pokušaja mokrenja, nazovite veterinara odmah. Pogotovo kod muških mačaka, to sve mogu biti znakovi potencijalno smrtonosne mokraćne blokade.
 
5. Bol u nogama
 
Nemogućnost da stavi svoju težinu na svoje udove, također je jedan od znakova da nešto nije u redu. Mačke instinktivno skrivaju svoju bol pa obratite pozornost ako jednostavno ne može sakriti takvu bol u nogama, jer to znači da je ozbiljno. Moglo bi se raditi o infekciji, prijelomu, dubokoj rani, ali i problemima sa srcem.
 
6. Napadi
 
Ako vaša mačka ima grčeve, trza se ili djeluje dezorijentirano, mogla bi imati napadaje ili se možda otrovala.
 
7. Povraćanje
 
I to mislimo na povraćanje više od jednom u roku od sat vremena, posebno ako ste uočili i krv. Vaša mačka može patiti od bolesti jetre ili bubrega ili je progutala neko strano tijelo. Crijevni poremećaji i otrovanja također mogu uzrokovati povraćanje.

 

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara