Znate li da psi imaju i treći kapak?

Foto: Shutterstock

MOŽDA niste znali, a možda ste i uspjeli primijetiti da vaš pas ima ne jedan, ne dva, nego tri očna kapka. Je li to normalno? Da i ne.

Svaki pas dolazi na svijet s tri kapka, ali ako taj treći kapak možete vidjeti, to bi mogao biti znak da nešto s njegovim okom nije u redu. Treći kapak ili membrana nictitans membrana je koja je jednaka kod svih pasa, ali pigmentacija može ovisiti o pasmini. Kod nekih je pasa potpuno bistra, a kod drugih malo zamagljena.

Kada se membrana nictitans zatvori, oko izgleda kao da se okrenulo unatrag. Zapravo, kada pas spava otvorenih očiju ponekad možete vidjeti samo bijelu površinu na očima što izgleda kao da je pas "okrenuo" očima u snu, ali to nije točno. Došlo je do zatvaranja trećeg kapka.

Kapci općenito služe tome da ih otvaramo i zatvaramo kako bismo zaštitili oči. Ljudi imaju dva kapka, gornji i donji. Treći kapak kod pasa nalazi se u unutarnjem kutu donjih vanjskih kapaka.

Veterinari ističu kako postoje četiri funkcije trećeg kapka. Prvo, služi kao zaštita oka jer ne dopušta ulazak prljavštine i raznih krhotina. Drugo, dio trećeg kapka proizvodi oko trećine suza. Sadrži limfoidno tkivo koje proizvodi antitijela za borbu protiv infekcija. Na kraju, štiti očnu jabučicu od ozljeda.

Psi nisu jedine životinje s tri kapka. Ptice, mačke, gmazovi, ribe u deve također imaju po tri kapka koji održavaju oči vlažnima kada su životinje suočene s vjetrom, pijeskom ili prljavštinom. To im omogućuje gledanje bez ili s vrlo malo treptaja što je vrlo korisno u lovu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara