Ako želite imati zdravog ljubimca po zimi, morate znati ove 4 stvari

Ako želite imati zdravog ljubimca po zimi, morate znati ove 4 stvari
123rf.com

ZIMA je prekrasno godišnje doba, no sa sobom nosi i zdravstvene poteškoće za ljubimce ako ne pazite na njih. Kako se i mi ljudi moramo paziti tako moramo misliti i na naše životinjice. Zimsko razdoblje donosi mnogo rizičnih situacija za njih, doznajte koje su to kako biste ih mogli izbjeći.

1. Vaš ljubimac se može prehladiti.

Iako je to već poznato, kaže se da je ponavljanje majka znanja. Bez obzira na njihovo krzno, psi i mace ipak nisu dovoljno dobro opremljeni da bi se uspješno nosili s hladnim vremenom. Puno ljubimaca koji su odrasli u kući ili stanu neće imati zimsko krzno dovoljno debelo da ih zaštiti od prehlade.

Kratkodlake mace i psi, posebice oni koji su porijeklom iz toplijih krajeva, zasigurno trebaju kaputiće, pa čak i navlake za šapice. Psi i mace koji su pretili također imaju veću sklonost prehladi jer zbog debljine njihovo tijelo ne može pravilno regulirati njihovu temperaturu. Pazite da vam ljubimci ne budu predugo vani na niskim temperaturama, a onima kojima je potrebno, svakako odjenite kaputiće.

2. Snijeg je opasan! Pazite koliko vremena ljubimci provode vani.

Iako puno pasa obožava igru i valjanje po snijegu, on može biti jako opasan za njih, kao i za mace. Snijeg može izazvati probavne probleme ako ga pojedu i jako je važno da im ne dopustite da to rade koliko god se vama činilo da uživaju u tome.

Snijeg se često zna zalijepiti za pseće krzno na kojem se zapravo formira u led koji, ako dođe do kože životinje, može izazvati ozebline i napraviti rane. Ovo sve možete izbjeći ako odredite vrijeme koje će ljubimac provesti vani. Kada dođete u kuću, potrudite se da maknete sve grude snijega/leda s njega. Toplim ručnikom, fenom ili, ako je potrebno, toplom kupkom.

3. Pazite na šapice i uši!

Šape i uši pasa i maca vrlo su osjetljive na niske temperature. I sami znate da se, kada im je hladno, sklupčaju u lopte kako bi zaštitili njuškice i šapice. Ako su predugo izloženi hladnoći, cirkulacija na vrhovima ušiju se može potpuno zaustaviti, što može izazvati dodatne probleme.

Šapice su jako osjetljive i kada dođete kući svakako provjerite ima li nakupina snijega ili leda ili kakvih promjena. Posebno pripazite na sol koja dodatno može iziritirati šape.

4. Neka ljubimci imaju dovoljno hrane i vode.

Na niskim temperaturama psi i mace imaju drugačije potrebe nego inače. Kako biste im pomogli da se što bolje adaptiraju, potrebno im je davati više hrane. O količini se posavjetujte s veterinarom.

Iako zvuči nemoguće, dehidracija je moguća i zimi zato što se voda smrzne i pas ili maca nemaju što piti. Pobrinite se da često mijenjate vodu kako vaši najdraži ne bi bili žedni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara